EU og USA truer makedonske politikere med sanktioner

Makedoniens parlament i  hovedstaden Skopje  Foto: Jens Panduro

Makedoniens parlament i hovedstaden Skopje Foto: Jens Panduro

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Makedonien: De politikere der lige nu blokerer for dannelsen af en regering i Makedonien med albansk deltagelse risikerer at blive ramt af sanktioner fra EU og fra USA. Sanktionerne kan bl.a. komme til at ramme præsident Gjorge Ivanov og tidligere ministerpræsident og leder af VRMO-DPMNE Nikola Gruevski og andre ledende politikere.

Det vil kunne ske i form af rejseforbud til EU og til USA samt beslaglæggelse af ejendom og formue i udlandet og derudover færre støttepenge betalt fra EU’s kasser.

EU-præsident Donald Tusk besøgte for få dage siden Makedonien, men havde ikke held til at overtale præsident Ivanov til at opgive forhindringerne for dannelse af en regering med deltagelse af albanske partier. En sådan regering vil ”undergrave Makedonien”, mener han.

Albanien og de albanske partier er stærke tilhængere af NATO og EU og modstandere af russisk indflydelse i Makedonien, så de politiske konfrontationer i Makedonien er, ganske som i andre lande på Balkan og i Sydøsteuropa, ikke fri for den så velkendte rivalisering mellem EU og Rusland.

Share This