Er vi tæt på en kornaftale?

Illustrationsfoto: Ximenex

Rusland: Efter mødet mellem Erdogan og Putin i Sochi 4. september er det store spørgsmål, om der er hold i de optimistiske udmeldinger, gående på at en kornaftale snart vil være på plads. I juli opsagde Rusland den eksisterende aftale, der kun havde varet i et år. Det skete med henvisning til, at den russiske eksport af korn og gødning uanset  kornaftalen er stødt på forhindringer finansielt og logistisk og, når det gælder sikkerhed for eksport via forsikringer. Rusland kræver også, at den russiske landbrugsbank bliver forbundet med betalingssystemet SWIFT.

Formelt er den russiske eksport af korn og gødning ikke ramt af vestlige sanktioner. FNs generalsekretær Antonio Guterres overbragte sidste torsdag til Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov konkrete forslag, der skal bidrage til at få bragt en aftale på plads. Der skal i samme forbindelse også være blevet udarbejdet et særligt memorandum mellem Rusland og FN.

Stigende priser på eksport af korn og gødning bekymrer FN. De rammer i særlig høj grad verdens fattigste lande. Rusland hævder, at 70 pct. af den ukrainske korneksport er gået til rige vestlige lande. Rusland har på egen hånd indgået særaftaler med afrikanske lande om leverancer af korn og gødning.

Rusland forventer en kornhøst i år på 130 mio. ton, heraf de 60 mio. til eksport. Ukraine ønsker vestlige sanktioner mod Rusland opretholdt så langt som muligt og tror ikke på, at kornaftaler med Rusland kan holde i længden. Derfor bliver der satset på mere bæredygtige alternativer, især på Sortehavet korn initiativet, der skal sikre eksport af korn fra Ukraine fra havne i Rumænien. Problemet er sikkerheden. Krigen med Rusland virker lige nu som krig “for ever”. Søren.Riishøj

Share This