Er Rumæniens kamp mod korruptionen forgæves?

Den rumænske hovedstad Bukarest Foto: Ota Tiefenböck

Den rumænske hovedstad Bukarest Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rumænien: For nylig arresterede rumænsk politi to medlemmer af parlamentet, Madalin Voicu og roma-politikkeren Nikolae Paun og anklaget dem for svindel med over seks mio. euro, som efter planen skulle være gået til projekter for integration af romaer.

Også et antal højtstående embedsfolk er blevet arresteret, blandt andet for at have skaffet sig politi-eskorte på ulovlig vis. Landets generalanklager har valgt at trække sig tilbage efter kritik.

Antallet af anklager om svindel med og ”plagatiering” af videnskabelige arbejder er nærmest eksploderet. Det er blandt andet gået ud over oligarken Dan Voicelescu. EU-Kommissionen har rost den rumænske regering for dens ”store anstrengelser” for at bekæmpe korruptionen.

Kommissionsformanden Jean-Claude Juncker har ligefrem udtalt, at han tror, at Rumænien vil blive medlem af Schengen senest i 2019, hvor hans egen embedsperiode udløber.

Spørgsmålet er dog, om indsatsen fra den rumænske regerings side er forgæves. Tiden vil vise det. Den rumænske befolkning har ikke stor tiltro til, at indsatsen vil lykkes at dømme efter meningsmålingerne.

Share This