Engelsk forlag udgiver biografi om Albaniens diktator

Enver Hoxhas villa i Tirana Foto: Ota Tiefenböck

Enver Hoxhas villa i Tirana Foto: Ota Tiefenböck

For første gang nogensinde bliver historien om Albaniens tidligere diktator, Enver Hoxha, fortalt på engelsk

Af Mathilde Laurent

MathildeAlbanien: Til trods for at der er gået mere en tredive år siden hans død, forbliver Albaniens tidligere diktator, Enver Hoxha, stadig et mysterium for omverden. Først nu, i forbindelse med at det engelske forlag I.B. Tauris udgiver biografien Enver Hoxha – The Iron Fist of Albania, blotlægger man historien om Albaniens grusomme diktator for det engelsksproget publikum, skriver nyhedsmediet Balkan Insight.

 

Som det fremgår af bogens titel, skriver den albanske forfatter og journalist, Blendi Fevziu, i hårde toner om den albanske diktator. Fevziu beskriver Enver Hoxha som en paranoid, koldhjertet psykopat og beskriver ligeledes diktatorens hustru, Nexhmije Hoxha, som ubehagelig og intrigant.

Samtidig tegner Fevziu et billede af en meget belæst diktator, og Enver Hoxha adskiller sig på dette område betydeligt fra andre af tidens kommunistiske leder såsom Josip Tito eller Walter Ulbricht. Ifølge Fevziu skulle Enver Hoxha have en privat bogsamling bestående af op til 20.000 værker. Dertil havde han en bred smag i bøger, som ikke kun strakte sig til kommunistisk litteratur. Ifølge Fevziu fik den albanske diktator importeret bøger, som behandlede meget forskellige emner, lige fra katolske helgener, paver til sågar vampyrer.

Til trods for at Fevziu beskriver Enver Hoxha som belæst, kendetegner han ham ikke som oplyst. I modsætning til den udvikling man så gældende i andre dele af Østblokken i 1960’erne, hvor man bestræbte sig på at etablere moderne, konkurrencedygtige, kommunistiske samfund med forbrugsvarer tilsvarende dem man havde i Vesten, var Albanien på en anden kurs. Igennem enogfyrre år styrede Enver Hoxha Albanien med hård hånd, som var landet en stor arbejdslejr, isoleret fra omverden.

Ifølge Fevziu levede Enver Hoxha et meget ensomt liv i slutningen af hans levetid, fordi han på det tidspunkt havde myrdet så mange af hans tidligere krigskammerater, at han ikke længere havde en stor personlig omgangskreds. I tiden efter hans død blev Albanien kastet ud i en turbulent tid, som var præget af meget lovløshed. Først seks år efter Enver Hoxhas død faldt det kommunistiske regime i landet.

Share This