‘Engang blev solen så træt’: 55 års morgenrøde med Omega

omega_rhapsody_dsc_0038

Denne artikel nydes bedst med både musikanlæg og tv tilsluttet.

Det er altid dybt uretfærdigt at reducere en rockgruppes rige lange liv til en enkelt sang. Især når gruppen har eksisteret i 55 år. Når de har udgivet utallige fremragende albums, der har solgt i over 50 millioner eksemplarer verden over. Når deres repertoire spænder over en musikalsk alsidighed i absolut verdensklasse. Når vi taler om den historisk set mest populære og kendteste gruppe, der nogensinde har eksisteret i hele det øst – og centraleuropæiske område.

af Kim Halling Mortensen

Kim

På den anden side set. Et sted skal historien jo starte. Og tro mig: Du kender ikke Ungarn, hvis du ikke kender denne sang. Du kender ikke Ungarn, hvis du ikke kender bandet Omega.

Gyöngyhajú lány er sangen – og her er den i en af de utallige udgaver, der ligger på youtube. En sang der får mange ikke-ungarere til at ønske de kunne ungarsk. En sang lavet i coverversioner af Scorpions (elendig udgave) og en lang række polske, tjekkiske, rumænske, jugoslaviske, bulgarske og litauiske kunstnere samt anvendt (delvis ulovligt) af Kanya West og Wiz Khalifa (i Buss Down). Gyöngyhajú lány er sangen om pigen med det perlende hår. The girl with pearly hair eller på tysk Perlenhaarmädchen. Teksten er skrevet af den ungarske multikunstner Anna Adamis. Og det var teksten til denne sang fra 1968, der igangsatte hendes lange kunstneriske liv.

Der er ikke enighed derude på det store net om den helt korrekte – eller bedste oversættelse. Alene de to tyske oversættelser der findes i lyrikrubrikken på denne Omega fanside vidner om forskelligartede professionelle gendigtninger.  En ungarer ude på nettet har selv forsøgt sig med denne engelske oversættelse – men gør også opmærksom på, at tekstens poetiske karakter selv kan volde vanskeligheder for indfødte ungarere:

Once, the Sun got so tired, It fell asleep in the lap of a deep, green lake. The darkness gave people pain, So she felt sorry for us, and came among us. Yes, a pearl-haired girl came, Was I dreaming, or was it true? This way the earth and the sky Became green and blue, as before.

The dawn broke, she went home Behind a blue mountain, among flowers. Little blue elephant told tales (about her), The light is sleeping on her beautiful pearl-hair. Yes, there lives a pearl-haired girl, Was I dreaming, or was it true? Since that, pearl-hair Lives in the deep see, long ago.

When you are very alone, A little star will fall near you. May snow-white pearls lead you, As white stones lead the good pilgrim. Yes, a pearl-haired girl is calling me, Was I dreaming, or was it true? She waits for me behind her pearls, Between the sky and the earth.

Her i Omegas 55. år har de selv lavet en kort billedintro, der illustrerer deres historiske liv på scenen. Tilsat egen komposition.

Alle musikerne har en konservatorieuddannelse bag sig. Det var et obligatorisk krav i de socialistiske lande for at kunne få tilladelse til at optræde offentligt. Denne klassiske dannelse kan tydeligt spores i gruppens evne til at komponere. Selv de mest hårdtslående – eller poppede numre emmer af evnen til at tilføje sangene nogle ekstra musikalske dimensioner. I de senere år har Omega da også optrådt ved adskillige lejligheder med klassiske musikere og sangere. Deres musikalsk set mest sprudlende periode var nok i 70’erne, hvor vægten var lagt på det, der generelt betegnes som ”progressiv rock”. Herefter går det noget ned ad bakke på den musikalske front frem til 1987, hvor Omega da også vælger at holde en pause, der kommer til at vare hele syv år. Musikken kommer i dette årti simpelthen til at minde for meget om den tids technoinspireret metervare. Glimtvis formåede de dog også at brillere med en portion høj kvalitet i denne slanke periode. Budapest er i disse 80’ere valfartsstedet for rockfans fra hele den europæiske socialistiske verden. Det er byen hvor de store koncerter med megastjerner fra vesten kan opleves. Det rummer ikke megen plads til nationens egne helte. Længslen efter forgangne ungdomstider vender dog stærkt tilbage i 90’erne. I Ungarn som i mange andre af landene i Øst – og Centraleuropa. Omegas genfødsel åbner med i dobbelt forstand et brag af en koncert på Népstadion (det nuværende Ferenc Puskás Stadion) i Budapest. Lyn og torden truer nemlig koncertens afholdelse, men i sidste ende fejrer Omega en sand triumf på scenen. Der er udgivet både cd og dvd fra denne koncert, men det er yderst vanskeligt at få fat på filmversionen. Den kan dog ses her i noget nær fuld længde med glimrende lyd. I det hele taget er denne koncert et fornemt bevis på gruppens alsidighed. Det er også en af første optrædener med gruppens nuværende leadguitarist, Tamás Szekeres, der forekommer mig at være en af verdens bedste på sit instrument.

Nu skal man jo ikke tro, at Omega bare var og er et fænomen, der kun gav genlyd i den socialistiske lejr. Allerede i 1968 fik en engelsk manager øjne og øren op for Omegas kvaliteter, da de var opvarmning ved en koncert med Stevie Winwood’s daværende gruppe, Traffic. Det blev til en pladekontrakt med selveste Decca og faktisk er alle Omegas skiver fra 70’erne udgivet i engelske versioner, der tilligemed blev mixet i London. Det var dengang temmelig enestående. De kommunistiske myndigheder så til med en vis skepsis, men krævede blot, at Omega altid først udgav deres skiver i Ungarn med ungarsk sang. Den vestlige pladekontrakt åbnede dørene for en lang række koncerter i mange vestlige lande. Omega har således optrådt ved koncerter med navne som The Who, Queen, AC/DC og Rolling Stones. Kontrakten åbnede i øvrigt også dørene for andre kunstnere, hvor en anden ungarsk gruppe, jazzrockerne Locomotiv GT, især skal nævnes. Denne gruppe berigedes i parentes bemærket i en kortere periode af enkelte af Omegas originale medlemmer, der dog sidenhen vendte tilbage til udgangspunktet. Siden 1992 er hele Omegas bagkatalog blevet udgivet i Ungarn. Man får nu både den originale ungarske udgivelse og den engelske dobbeltgænger med i købet. Begge i restaureret udgaver.

2012 var 50-året for gruppens fødsel. Hvad der startede som et skoleorkester skulle nu fejres med skiven ”Omega Rhapsody”, hvor nyt og gammelt fremføres af både bandet og klassiske musikere. Dette projekt blev efterfulgt af konceptet ”Omega Oratorium”. Med både klassiske musikere og kor. Som Omega Oratorium afholdtes en række koncerter i mindre rum. Typisk i kirker. Primært i Tyskland og i Ungarn. Resultatet kan her ses i denne officielle video. Billedkvaliteten er måske ikke den bedste, men musikken fejler absolut intet. Tværtimod bevidner den, at bandet på ingen måde hviler på laurbærene. Det er storslået og smukt samt først og fremmest et uimodståeligt musikalsk bevis på Omegas kvaliteter.

Nu er Omega så igen på turné for at markere de 55 år. Indtil videre er der i tidsrummet april-oktober planlagt 8 koncerter i Tyskland, en i Basel, en enkelt i Prag samt en netop annonceret i Slovakiet. Lur mig om der ikke tilføjes koncerter i selve Ungarn. Årets først koncert blev dog afholdt d. 25 marts. Som udendørskoncert. I polske Piotrków Trybunalski. I anledning af byens 800 års jubilæum samt som fejring den årlige polsk-ungarske venskabsdag. Tusindevis af fans trodsede de kølige martsvinde og blev i flg. alle rapporter vidner til en yderst mindeværdig koncert.  Ikke mindst fordi Omega optrådte sammen med Polens legendariske keyboardspiller og komponist, Józef Skrzek fra gruppen SBB. Et band der fortsat lever i bedste velgående og som vi nok skal vende tilbage til her på Mr. East. Naturligvis var der ikke et tørt øje, da de sammen afsluttede koncerten med sangen om pigen, som denne artikel startede med. Ikke mindre bevægende var modtagelsen af en til lejligheden fremført version af Czesław Niemens gamle megahit Dziwny jest ten świat. Niemen døde for 13 år siden. Enhver med blot en smule kendskab til Øst – og Centraleuropas musik vil vide, at vi her taler om en af de helt store udødelige kunstnere inden for den rytmiske musik. Det eneste officielle klip fra koncerten er netop med denne sang. Levende nostalgi for fuld udblæsning.

En komplet liste over alle Omegas medlemmer gennem tiderne samt en diskografi kan ses på en af de mere seriøse fansider. Udgivelser med gruppen fås bedst via denne butik i Budapest. Lad dig ikke skræmme af, at siden kun er på ungarsk. Man kan sagtens sende dem en mail med ønsker og bestillinger. Få dage senere ligger herlighederne parat i dit hjem. Musik fra flere årtier. Og det hele startede nogenlunde sådan her. I en tid hvor du enten ikke var født eller blot en lille purk. Måske en fræk teenager. Eller måske hende pigen med perler i håret.

 

 

 

 

Share This