Energiminister optimistisk omkring Ruslands olieproduktion

Højere oliepriser er en af grundene til stabiliseringen af den russiske økonomi Illustrationsfoto: Nestorgalina

Højere oliepriser er en af grundene til stabiliseringen af den russiske økonomi Illustrationsfoto: Nestorgalina

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rusland: Ruslands olieproduktion er vokset med 400.000 tønder over de sidste to år, siger Ruslands energiminister Alexander Novak iflg. ITAR-TASS. Og olieselskabernes finansielle situation er blevet forbedret. Virksomhedernes gældsratio nedadgående, siger han, og det uanset vestlige sanktioner.

Faktisk er de russiske energiselskaber bedre stillet rent finansielt end de vestlige. Novak hilser nye vestlige investorer, også amerikanske, velkomne, i dag står udenlandske selskaber for 25 pct. af den samlede produktion. Novak ser også frem til en mærkbar stigning i produktionen af flydende gas (LNG), en fordobling af markedet i løbet af de næste 15 år.

I 2040, spår han, vil LNG udgøre 15 pct. af markedet, alene den russiske produktion af LNG vil vokse med ikke mindre end 800 pct. Han mener, at de russiske reserver rækker i mindst 50 år endnu og ser i den forbindelse store muligheder i Arktis. Vedvarende energi mener han vil stå for 3 pct. af kraftværkproduktionen i 2024.

Olieprisen har stabiliseret sig, siden OPEC sidste år nedsatte den samlede produktion, derfor er OPEC medlemskabet, uanset de meget store meningsforskalle mellem deltagerlandene, vigtigt for Rusland.

Share This