En perle ved den polske nordkyst

Mielnos dejlige sandstrand strækker sig over adskillige kilometer. Foto: Per Wium

Af Per Wium
Polen: Badebyen Mielno ligger lige ud til Østersøkysten, ca. 150 km. øst for den kendte badeby Swinoujscie og
12 km. nord for den relativt store by Koszalin. Der bor kun 3200 faste indbyggere i Mielno – men hele året er der masser af turister. Selvfølgelig især i sommermånederne, hvor badebyen er et populært rejsemål. Mielno ligger ved den vestlige ende af en lang smal tange – derfor har den vand både mod nord og syd. Mod nord er det Østersøen – mod syd er det den store sø ved navn Jamno. Det betyder at man ser vand og åbne vidder fra rigtig mange steder og bygninger i byen.
Kontraster
Der er mange kontraster i Polen, og det gælder også Mielno. Gamle faldefærdige bygninger ligger tæt ved nye luksus-hoteller med havudsigt.  Slidte hytter fra 60’erne og 70’erne ligger i nærheden af nye, innovative hytter med både pool og SPA indenfor rækkevidde. De mange boligtyper for turister – fra en billig hytte til et fem-stjernet hotel – betyder også, det er forskellige mennesker, som besøger Mielno. På mange P-pladser er det ganske almindeligt at se en slidt OPEL CORSA side om side med en skinnende MERCEDES (med åbent tag). Turisterne er overvejende polakker, men også mange tyskere er glade for at komme her. På hotellerne taler personalet naturligvis engelsk.

En innovativ måde at bygge hytter på. Een af disse er oven i købet i et træ. Og med nem adgang til såvel pool som SPA. Foto: Per Wium

Mad og drikke
Det er billigt at spise ude i Polen. Sandelig også i Mielno. Der er mange uformelle restauranter/spisesteder og man ser skilte med Pizza og Kebab alle vegne. Heldigvis også skilte, der reklamerer for det polske køkken. Det anbefaler jeg. Der er så mange dejlige polske retter. Husk at det er ganske almindeligt at spise suppe i Polen – også om sommeren. Jeg vil også nævne Surowka, som er snittet kål og grøntsager i lage. Surowka findes i mange varianter.
Det er ikke så almindeligt med vin på de små spisesteder, men man kan sagtens bestille vin på lidt større restauranter og på hotellerne. Øl kan man købe alle steder. Jeg anbefaler mærkerne ZYWIEC og LECH.  Kagen til kaffen er udsøgt og som regel ret stor.
Udflugt fra Mielno
Hvis man kører ca. ni km. videre af tangen mod øst, kommer man til en lille by, Lazy.
Det er ligeledes en badeby med vand på begge sider og masser af hyggelige steder at spise eller drikke og slappe af. Det er meget mindre end Mielno, men også absolut et besøg værd.

Udflugt til den nærtliggende mindre by, Lazy. Her et populært udsigtspunkt. Foto: Per Wium

Veje dertil
Fra Gedser-Rostock-færgen kan man køre gennem Tyskland og ind i Polen, fx via byen, Szczecin. Det er en tur på ca. 400 km. Det er lidt kortere hvis man kører via Swinoujscie – men så er vejene flere steder ikke så store og hurtige som over Szczecin. Man kan også flyve fra København eller Billund til Gdansk og leje bil der. Fra Gdansk til Mielno er der blot 200 km. Overvejende på store veje.
Mr.East sætter i august fokus på Polen. Har du holdt ferie i Polen, oplevet spændende og interessante steder i Polen. Send os dit bidrag og del dine oplevelser med Mr.East læserne.
Share This