Ad

Drop økonomisk vækst, den giver kun nedskæringer og besparelser

Indkøbscenter Hala Europejska i Krakow Illustrationsfoto: Wojteq

Af Ota Tiefenböck

Debat: Århus Kommune har netop offentliggjort et nyt sparekatalog til 300 millioner kroner. Århus Kommune er langtfra alene, alle skal spare og skære ned. En hurtig søgning på nettet viser, at blandt andet Bornholm Hospital skal spare 12 millioner, samme gælder flere andre danske hospitaler.

Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst og mange andre museer skal spare. Det Kongelige Bibliotek og Det Kongelige Teater skal spare. Hele kulturlivet skal spare. Børneområdet skal spare. Alle skal spare.

Besparelserne og nedskæringerne sker samtidig med, at der i begyndelsen af august kom nye tal fra Danmarks Statistik. Tallene viste fortsat vækst i dansk økonomi. Væksten i 2018 bliver ikke imponerende, men det bliver en vækst. Og ordet vækst burde vel betyde, at det samfund der har skabt væksten får det bedre. Har jeg misforstået noget?

Det er i hvert fald, hvad f. eks. Dansk Industri skriver på sit website: ”Når det går godt for erhvervslivet bliver der skabt vækst og arbejdspladser. Det kommer hele Danmark til gode”. Hvorfor taler de danske politikere så om nedskæringer og besparelser? Det går jo godt for erhvervslivet. Eller ville besparelserne og nedskærringerne være endu større uden den økonomiske vækst, Danmark har præsteret i de seneste år? Den økonomiske vækst, vi hele tiden går så meget op i?

Danmark er ikke alene med at have økonomisk vækst uden at det på en eller anden måde giver bonus i samfundet. Lande som Tjekkiet, Polen, Slovakiet og Ungarn har i flere år haft økonomisk vækst, ofte to til fire gange højere end Danmark. I alle fire lande er det i samme periode blevet dyrere og dyrere at bo eller købe egen bolig.

Ejendomspriserne i eksempelvis Prag er på højde med danske priser, samtidig med at lønningerne i Prag nok er en tredjedel af de danske. På landet lever folk mere eller mindre af ingenting, til trods for, at de arbejder hårdt og deres arbejde er med til at skabe væksten. De mærker dog ikke meget til den selv, når de fra deres lave lønninger, som regel fem gange lavere end de danske, mere eller mindre skal betale de samme priser som vi betaler i Danmark. I hvert fald for fødevarer og forbrugsvarer eller for energi.

Når hovedparten af de mennesker, som skaber den økonomiske vækst ikke kan mærke denne vækst i deres hverdag og tværtimod bliver præsenteret for nedskæringer og besparelser, hvad idé er der i at stræbe efter økonomisk vækst? Og hvor er de penge, den økonomiske vækst bringer med sig?

Det er kun nogle ganske få, der får glæde af væksten og de økonomiske midler den skaber. Hovedsageligt de store multinationale selskaber, som vi i vores globaliserede verden har givet lov til at udkonkurrere og overtage vores gamle lokale butikker og virksomheder.

Det er de samme butikker, supermarkedskæder, restaurantkæder og industrivirksomheder vi ser overalt i Europa. Store multinationale selskaber, som ikke blot har udvisket nationale forskele i Europa, men som regel også tager pengene ud af de lande, hvor de har tjent dem, ofte uden at betale skat. Vel at mærke efter de har udkonkurreret lokale foretninger som betalte skat til deres hjemlande. Disse penge mangler naturligvis i statskasserne, der er ganske enkelt færre mennesker til at betale, vi skal derfor betale mere.

Hvorfor gør EU ikke noget for at beskytte sine egne borgere for kapitalens interesser, vil nogen måske spørge. Et godt spørgsmål, som jeg desværre ikke er i stand til at besvare. Jeg har dog en formodning om, at viljen mangler.

Det var ganske moderne under kommunismen i Tjekkoslovakiet at bruge diverse slagord, som samfundet blev indoktrineret med. I vores tid er vi blevet indoktrineret med materialisme og blandt andet dette magiske ord ”økonomisk vækst”. Men tag ikke fejl, ordets indhold er ligeså tomt som ordet ”arbejdernes diktatur” var under kommunismen. Dette magiske ord skal have os til at tænke på en større bil, nye luksusvarer eller et sommerkøkken, men ordet er ikke andet end en slags lokkedue, som skal få os til producere og arbejde mere, så de rige kan tjene endnu flere penge, end de tjener i forvejen.

Kommentarer