Donald Tusk i Polen

Donald Tusk Foto: Mateusz Włodarczyk

Donald Tusk Foto: Mateusz Włodarczyk

Af Kim Halling Mortensen

KimPolen: Polens fhv. premierminister og nuværende EU præsident Donald Tusk er i Polen. Her skal han bl.a. vidne i en sag vedrørende forhandlinger om samarbejde mellem den militære polske kontraspionage (SKW) og russiske sikkerhedstjeneste FSB. Forhandlinger der indledtes i 2010 og blev afsluttet samt underskrevet i 2013. Ført ud i livet blev aftalen dog aldrig pga de forværrede forhold i kølvandet på Ukraine-krisen.

Selve aftalen omhandlede praktisk samarbejde i forbindelse med transport gennem Rusland af fødevarer og udstyr til og fra Afghanistan. Desuden om polsk militærlogistisk hjælp i forbindelse med den russiske FN-indsats i Tchad. Endelig indeholdt aftalen foranstaltninger, der kunne sikre det lokale grænseområde mellem Polen og Kaliningrad mod anslag af terroristisk karakter.

I datidens noget mere afspændte internationale klima var den slags aftaler mellem NATO-lande og Rusland ikke noget særsyn. Den nuværende polske regering mener dog, at der kan rejses tvivl om hvorvidt Donald Tusk sørgede for, at alle formalia blev overholdt. Det drejer sig her om i hvilken grad det polske forsvarsministerium fik tilstrækkelige informationer om forhandlingerne.

Fra oppositionel polsk side mener man, at regeringen ønsker at rejse tvivl om Donald Tusks generelle evner og handlinger i hans tid som regeringsleder. Mere specifikt hævdes det, at man fra regeringens side ønsker at kaste skygger over Tusks rolle i forbindelse med flyulykken – af regeringen kaldet et attentat – i Smolensk i 2010. Alt sammen i et forsøg på at undgå, at Tusk evt. skal stille op til – og vinde – det næste polske præsidentvalg, der senest skal afholdes i november 2019.

Hundredevis af både modstandere og tilhængere mødte i dag frem både ved stationen i Sopot og ved hovedbanegården i Warszawa for at tage imod Tusk, der i dagens anledning havde ladet de polske jernbaner transportere ham. Modstanderne bar rundt på røde kort med portræt af Tusk mens tilhængerne råbte og sang “længe leve Donald Tusk”. En række modstandere bar også rundt på plakater af Tusk iført kz-fangedragt mens de krævede ham fængslet øjeblikkeligt. Et af Polens førende regeringsvenlige medier wPolityce.pl og ugemagasinet wSieci betegner tilhængernes hyldest til Tusk som et af oppositionens sidste krampagtige forsøg på at vende udviklingen i Polen. En af parlamentets vice-formænd Adam Bielan – et ledende medlem af regeringspartiet PiS – fremhævede endog sarkastisk på twitter Tusks ankomst til Warszawa som en hundredårs fejring af Lenins togrejse til Petrograd i 1917.

Billeder fra dagens begivenheder kan ses på stort set samtlige polske mediers hjemmesider. Garneret med diverse videooptagelser. Live dækning kan bl.a følges her (pro Tusk) og her (anti Tusk).

 

Share This