Donald Tusk gør status over 2015

 Donald Tusk Foto: Andrzej Barabasz

Donald Tusk Foto: Andrzej Barabasz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: I et interview i det polske ”Newsweek” gør Donald Tusk status over året 2015, både over udviklingen i hans eget hjemland, Polen, og over udviklingen i EU generelt.Nedgangen for hans eget parti, Borgerplatformen, var begyndt også i den sidste periode, hvor han var partiformand, så Tusk kaster således ikke skylden for valgnederlaget på den ny partiledelse.

I Polen selv var der blevet skabt en betydelig ”træthed” med regeringen og et ønske om ”forandring” (”zmiana”), især blandet de unge, der ikke har den tidligere periode (2005-07) med Lov og Retfærdighedspartiet ved magten i frisk erindring.

Donald Tusk ser det som noget af en bedrift, at hans parti kunne fastholde regeringsmagten i otte år og i den periode vinde otte valg, det være sig parlamentsvalg, lokal- og regionalvalg eller valg til Europa-Parlamentet.

Som mange i Polen mener han ikke, den nye regering kan indfri de mange valgløfter, og han ser med bekymring på indgrebene over for retssystemet og inden længe også på medierne.

Han mener heller ikke, den nye regering udskriver valg i utide. Modsat i 2005-07 har den et flertal i parlamentet bag sig, så et ”polsk Maidan” er ikke sandsynligt.

Når det gælder flygtningekrisen mener Tusk, at det er forkert blot at kaste skylden på landene i øst og betegne dem som ”usolidariske”, men han beklager den voldsomme retorik, der er brugt.

Polen har, siger han, en interesse i et EU der er bygget op omkring solidaritet, og at Polen fortsat fremstår som et positivt eksempel. Falder EU-samarbejdet fra hinanden, bliver Polen hårdt ramt, for Polen hører til de lande i EU, der har nydt mest gavn af medlemskabet af EU, såvel politisk som økonomisk.

Share This