Diskotekbrand afslører mangler i det rumænske sundhedsvæsen

Pladsen foran diskoteket i Bukarest Foto:Britchi Mirela

Pladsen foran diskoteket i Bukarest Foto:Britchi Mirela

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Rumænien: Branden i diskoteket ”Collectiv” natten mellem 30. og 31. oktober afslørede ikke blot udbredt korruption i Rumænien, men i højeste grad også problemer inden for det rumænske hospitalsvæsen.Antallet af døde nåede midt i sidste uge op på ikke mindre end 50. På hospitalerne var der fortsat mere end 120 tilskadekomne, hvoraf i hvert fald de 24 var i en kritisk tilstand.

Hospitalerne mangler læger og specialister og udstyr til at behandle de tilskadekomne. 36 sendt til behandling uden for Rumænien, for eksempel i Østrig, Holland, Tyskland, Storbritannien og Israel.

Derfor døde flere blandt dem, før de nåede frem, måske fordi beslutningen om at sende dem til udlandet blev taget for sent. I løbet af de sidste otte år er mere end 7.000 rumænske specialister rejst til andre EU-lande for at tjene højere løn. Det er den udbredte opfattelse, at de der er blevet tilbage i Rumænien, ofte kræver penge under bordet for behandling.

Diskotekerne er slet ikke de eneste steder med høj brandfare. Inspektioner har vist, at blandt 19.000 skoler opfylder kun syv procent kravene om brandsikring.

Diskotek-branden førte til regeringens afgang og indsættelse af en ekspertregering, ledet af tidligere EU-kommissær for landbrug, Dacian Ciolos, der skal lede landet frem til næste ordinære valg om et års tid.

Kilde: ”Gazeta Wyborcza”

Share This