Dinamo Kijev ramt af ny racisme sag

Dinamo Kijev stadion Foto: FB

Dinamo Kijev stadion Foto: FB

Under Champions League kampen mellem Dinamo Kijev og Chelsea i Ukraines hovedstad, blev fire sorte tilskuere angrebet af hjemmeholdets fans. På trods af tidligere domme kalder Dinamos præsident det racistisk motiverede angreb for et isoleret tilfælde. UEFA efterforsker i øjeblikket sagen, og Dinamos straf kan blive hård.

Af Toke Møller Theilade

 

Ukraine: På trods af, at ukrainske Dinamo Kijev i sidste uge spillede en fin kamp, og fik et enkelt point, imod de engelske mestre fra Chelsea i Champions League, blev spillet på banen overskygget af en trist begivenhed uden for banen.Videoklip fra kampen viser fire sorte mænd blive angrebet af Dinamo fans. Under et forsøg på at flygte fra de aggressive fans bliver mændene angrebet af andre fans.

https://youtu.be/ZJuerwL5sMc

Under opfordring fra den anti-racistiske organisation FARE Network har det europæiske fodboldforbund UEFA nu igangsat en efterforskning af begivenhederne i Kijev, og Dinamo er i øjeblikket sigtet blandt andet; racistisk opførsel samt tilskueruroligheder.

Det er langt fra første gang, at ukrainerne er i problemer på grund af deres fans’ opførsel. To gange i sidste sæsons Europa League modtog Dinamo hårde straffe. I februar måtte deres kamp imod franske Guingamp stoppes i 15 minutter, da en gruppe fans angreb de få franskmænd, der var rejst til Ukraine.

Dengang sagde Guingamps præsident Bernard Desplat:

”Jeg så et stadion i krig med gale hunde, der ville slås. Der var 11 helte i Guimgamp farver på banen, fordi at spille en kamp under disse sikkerhedsforhold, når sikkerheden for en bestemt gruppe ikke er garanteret, er katastrofalt for fodbolden.”

Få måneder senere blev Dinamo straffet med en delvis lukning af deres stadion forud for kvartfinale kampen imod italienske Fiorentina. Dette skete efter Dinamos fans havde tændt fyrværkeri og sunget racistiske sange runden forinden imod engelske Everton.

Efter hændelsen imod Chelsea blev Volodomir Spilsjenko, direktøren for det olympiske stadion i Kijev, hvor Dinamo spiller, spurgt, hvad han kunne gøre for at forhindre lignende hændelser i fremtiden.

”Vi forsøger, måske, at lave en separat sektor [for sorte fans] for at undgå racisme.”

Spilsjenkos svar vakte hurtig forargelse, og lederen af FARE Network, Piara Powers kritik var nådesløs:

”Dette var et frygtindgydende angreb, og så har vi folk, der tror at det er indenfor fornuftens grænser at trivialisere emnet ved at foreslå separate sektorer på stadionet. Det er fuldstændig latterligt.”

Power var dog også opmærksom på, at ikke kun Spilsjenko skulle bebrejdes, men at hans udtalelser var et symbol på et generelt problem i Ukraine.

”Dette er ikke et initiativ, der kommer fra ham [Spilsjenko], men det er et eksempel på, hvor håbløst nogle af de fyre, der er på det niveau er, samt hvor trivielt de tror hele problemet er.”

Olimpiskij Stadion udsendte tirsdag et statement på sin officielle Facebook side, hvor de benægter, at Spilsjenko har foreslået adskilte tribuneafsnit for mennesker alt efter deres hudfarve.

”Uheldigvis brugte journalisten, der lavede interviewet kun den første sætning om muligheden for at skabe separate sektorer, og ignorerede fuldstændig den næste, hvor direktøren udtrykker sin mening. [Spilsjenko] fordømte kategorisk muligheden for at skabe separate sektorer, eller andre former for opdeling af fans.”

Siden kampen har flere udtalt sig om begivenhederne, og der har fra ukrainsk side været en tydelig berøringsangst med at indrømme racisme problemets størrelse. På trods af Dinamos tidligere domme for racisme, kaldte klubbens præsident Ihor Sukis angrebet for ’et isoleret tilfælde’, et forsvar der ofte er blevet brugt af østeuropæiske fodboldfolk efter hændelser som denne.

Vice-præsidenten i det ukrainske fodboldforbund, Ihor Kochetov, var derimod noget mere bombastisk i sine udtalelser, da han snakkede med det ukrainske nyhedsmedie Vestia:

”[tilstedeværelsen af sorte fans] i den sektor, der altid har været optaget af ’Rodychi’ ultrasne var meget overraskende for alle. Folk af den kategori har aldrig været der før. Foreløbig information siger, at disse mennesker var kommet ind uden billetter og var i besiddelse af nødblus. Måske dette var en specielt planlagt provokation? Disse er spørgsmål, der skal besvares.”

Ligesom UEFA efterforsker de ukrainske myndigheder i øjeblikket også angrebet. Det er endnu uvist, hvornår UEFA kommer med deres dom over ukrainerne, men straffen forventes at blive hård.

Share This