Den ukrainske offensiv, sidste chance for en sejr

De ukrainske soldater i Østukraine Foto: Det ukrainske forsvarsministerium

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: Talrige “eksperter” har over de sidste uger kommenteret den ukrainske militære offensiv, som forventes påbegyndt officielt i nærmeste fremtid. Som sagt i en kommentar i det polske ugeskrift “Sieci” og med henvisning til det britiske “Times”: De, underforstået eksperterne, der mener at vide, hvad der sker, bygger deres antagelser på “spekulationer”.

Reelt ved kun tre personer, hvad der vil ske, præsident Zelensky, forsvarsministeren og chefen for de væbnede styrker. At offensiven kommer, er givet. Om den lykkes, er usikkert. Chefen for Ukraines efterretningsvæsen Kyrylo Budanov siger lige ud, at vi vil komme til at opleve de sidste slag før krigens endelige afslutning. Tjekkiets præsident Petr Pavel, tidligere general og lige nu sammen med Slovakiets Suzana Caputova på besøg i Kiev, har sagt, at vestlige lande sikkert vil overveje omfanget af den militære støtte, hvis det Ukraine kontraangreb ikke lykkes. Den udtalelse faldt bestemt. ikke i god jord i Kiev.  

Iflg. Det tyske “Bild” vil kravet lyde på våbenhvile og fredsforhandlinger, hvis offensiven mislykkes.  Modstanden mod fortsatte store våbenleverancer vil da vokse. 2024 er valgår i USA. Støtte til Ukraine vejer ikke tungt hos de fleste vælgere. Putin og det russiske militær er forberedt på den ukrainske offensiv og er, om nødvendigt, indstillet på en langvarig krig. Ikke alene Rusland, også Ukraine, har lidt store tab og har svært ved at rekruttere ny og veluddannede soldater.

På NATO topmødet i juli vil Zelensky kræve en tidsplan for Ukraines fulde optagelse i NATO. For få måneder siden var Ukraine indstillet på alternative løsninger. At kravet om en tidsplan bliver opfyldt er højst tvivlsomt. Frankrig og Ungarn er klart imod. USA anlægger et længere perspektiv. Polens præsident Andrzej Duda har har også udtalt, at Ukraine indtil videre må indstille sig på andre sikkerhedspolitiske alternativer end fuldt NATO medlemskab, eksempelvis tættere militært og politisk samarbejde med Polen og de baltiske lande samt fortsat militær støtte.

Share This