Den russiske valuta er svækket, men bliver den styrket af olieeksport til Kina og Indien?

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Den russiske rubel er faldet drastisk i værdi, men måske kan kinesisk olieimport hjælpe Putin – det skriver Berliner Zeitung.

I Rusland koster 1 euro nu 90,16 rubler. Næsten samme kurs som for et år siden, hvor de vestlige sanktioner mod Rusland begyndte at virke, og hvor den russiske centralbank måtte styrke landets valuta ad kunstig vej. For et par måneder siden kostede 1 euro således 80-82 rubler.

Den russiske økonomi døjer med voldsom kapitalflugt, da flere vestlige virksomheder trækker sig og hiver mia. hjem såsom den britiske energikoncern Shell. Desuden har Rusland eksporteret olie til lave priser i første kvartal af 2023, hvilket har indvirket på rublens kurs. Rusland har ikke fået kompenseret for tabet vedr. gasleverancer via Nord Stream, og den lave oliepris har udhulet fortjenesten.

Men nu kan Rusland håbe på, at oliepriserne for alvor begynder at stige. Det kan skyldes OPEC‘s begrænsning af produktionen og også stigende efterspørgsel fra Kina, nu hvor økonomien igen kommer op i omdrejninger efter corona-pandemien.

Aktuelt ligger den russiske eksport af olie på 3,5 mio. tønder om dagen og er dermed over niveauet for godt et år siden. Indien og Kina tegner sig for 87 procent af russisk olie – Kina med 36 procent og Indien med 51 procent. Resten aftager Tyrkiet og Bulgarien.

Russisk olie fra Ural blev i årets første måneder solgt til 50 dollar pr. tønde, hvilket var under det vestlige prisloft på 60 dollar, og Ruslands indtægter fra olie faldt med 40 procent ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA). Til sammenligning blev Brent-råolie solgt på børserne for 78 dollar pr. tønde i marts.

Nu er prisen for alle typer russisk olie imidlertid steget til 60 dollar pr. tønde. Sammen med den øgede kinesiske efterspørgsel er det et godt signal for Moskva. Ruslands vicefinansminister Vladimir Kolytsjev udtalte således, at en prisforskel på 10 dollar pr. tønde betyder ganske meget.   

Også The Guardian melder om stigende efterspørgsel på olie, som bliver anført af Kina. Desuden afregnes handelen med olie mellem Kina og Rusland i rubler eller den kinesiske valuta yuan. Amerikanske dollar har dermed mistet betydning i denne sammenhæng.

Redaktionel note: Vi har tidligere bragt en artikel om bl.a. IMF‘s opdaterede prognose for Ruslands økonomi. De stigende oliepriser kan meget vel være en årsag. 

Share This