Den polske venstrefløj efter katastrofevalget

Leszek_Miller_Krzysztof_Gawkowski_Sejm_2014 Foto: Adrian Grycuk

Leszek Miller og Krzysztof Gawkowski i den polske Sejm i 2014 Foto: Adrian Grycuk

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: For første gang siden det første frie valg i 1989 er den polske venstrefløj slet ikke repræsenteret i det polske parlament, Sejmen.For det ny socialdemokratiske parti ”Sammen” (”Razem”) var det ikke en katastrofe, for partiet fik flere stemmer end ventet og vil som følge heraf få flere millioner zloty i statstilskud, men for Demokratisk Venstre og især SLD, der stillede op som valgkoalition og derfor behøvede mindst otte procent af stemmerne for at klare spærregrænsen, var det en katastrofe.

Nu skal det afgøres, om Demokratisk Venstre skal fortsætte og i givet fald i hvilken form. Inden da skal Demokratisk Venstre Alliance (SLD), det største parti inden for koalitionen, klare egne interne problemer.

Frem for alt gælder det om at få valgt en ny partiformand efter Leszek Miller. To kandidater har meldt sig på banen, Vlodzimierz Czarzasty repræsenterer de unge og fornyelsen, og Krzystof Gawkowski, der repræsenterer den ”gamle garde” og støttes af den afgående formand Leszek Miller. Modsætningerne mellem de to fløje forekommer iflg. ”Gazeta Wyborcza” uovervindelige.

De unge er dybt utilfredse både med den stil og den politik, der er ført under Leszek Miller, for eksempel i flygtningespørgsmålet, hvor SLD har lagt sig tæt op ad Lov og Retfærdighedspartiet.

Vinder den ”gamle garde” vil den fløj der støtter Czarzasty sandsynligvis oprette et helt nyt parti, der så skal konkurrere med ”Razem” og SLD. Dermed vil uenighederne og stemmespildet fortsætte.

Det kriseramte SLD ejer en del ejendomme og får ifølge de gældende regler i partitilskud fire millioner zloty (ca. seks mio. kroner), så konflikten i SLD har helt afgjort også en økonomisk side.

Share This