Den polske våbenindustri halter stadig

Polsk militær, her i Afghanistan Foto: Polish Ministry of National Defence

Polen: Alle regeringer i Polen siden 1990 har lovet at styrke den polske våbenindustri. Den nuværende regering er bestemt ikke en undtagelse. Men i praksis er der ikke opnået ret meget. Det skyldes ikke mangel på bevillinger. Planen fra 2017 for teknisk modernisering af de væbnede styrker frem til 2026 afsatte 185 mia. zl (over 200 mia. kroner) Det beløb er siden sat op til 524 mia.( ca. 800 mia. kroner). Antallet af soldater skal bringes op på 300.000.

Polen har flere konsortier og virksomheder for militær, fx “Grupa Zbrojeniowa”, “Huta Stalowa” og “AMZ-Kutno”, men bidragene herfra har været alt for beskedne. Derfor importeres der store mængder af våben ude fra og især fra USA og Sydkorea. Alene FA-50 jagerfly fra Sydkorea har kostet 3 mia. zloty (op mod 5 mia. kroner). De skal supplere F-16 og F-35 fly importeret fra USA. Dertil kommer stor import af kampvogne. Allerede indgåede aftaler skønnes at koste mindst 77 mia. zl (ca. 100 mia. kroner).

En vigtig årsag til problemerne i våbenindustrien er iflg. ugeskriftet Przeglad den mangelfulde forskning og udvikling. Iflg. Shanghai-listen har Polen kun 9 ud af 1000 på listen over de højest rangerende uddannelses- og forskningsinstitutioner i verden. På EUs liste over kvalitet inden for forskning og udvikling er Polen på niveau med Bulgarien og Rumænien. De mange penge til militær og den lave kvalitet inden for forskning og udvikling generelt rammer i højeste grad det hårdt ramte sundhedsvæsen.Søren.Riishøj

Share This