Den polske ministerpræsident sænker “Adelaide”

Illustrationsfoto: Navy NewsStand Home

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Polens præsident Andrzej Duda og forsvarsminister Mariusz Blaszczak skulle under deres rejse til Australien og New Zealand underskrive en foreløbig aftale om køb af to brugte australske fregatter af klassen “Adelaide” til en pris på omkring 2 mia zloty (ca. 3 mia. d.kr.), men købet er ikke blivet til noget, skriver det polske dagblad “Gazeta Wyborcza”.

Premierminister Mateusz Morawiecki har slet og ret nedlagt veto mod ordren. En afgørende årsag hertil er hård modstand fra de polske skibsværfter og fra bestemte ministre. Polske skibsværfter vil selv have ordren, og visse ministre og også regeringen som sådan ønsker opbygget en stærk selvstændig våbenindustri omkring Den Polske Rustningsgruppe (“PGZ”).

Polen har tidligere uventet droppet køb af militærhelikoptere i Frankrig. Vetoet bragte præsidenten og forsvarsministeren i en yderst “vanskelig situation” i Australien.

Meningerne i Polen om købet af de to fregatter er delte. Tilhængere mener at fregatterne godt kan bruges trods deres alder, forudsat de moderniseres og at jagerfly kan lande på skibene. Modstanderne mener, at fregatternes størrelse skaber problemer for sejlads i Østersøen.

Det er ikke første gang der er alvorlige samarbejdsproblemer mellem præsident Duda og ministerpræsident Morawiecki. Helt galt stod det til under den tidligere forsvarsminister Antoni Macierewicz. Sagen om fregatterne viser, at problemerne langt fra er blevet løst

Share This