Demonstranterne stoler ikke på Janukovitj

Euromaidan

Protesterne på Uafhængighedspladsen i december. Foto: Euromaidan

Ukraine: Aftalen med præsident Viktor Janukovitj om at afholde præsidentvalg i december og vende tilbage til ukrainske forfatning gældende i 2004 vækker langtfra begejstring blandt aktivisterne. De betragter hele aftalen som et forsøg på at vinde tid til, så præsidenten kan samle sig igen og mobilisere nye kræfter.

“Det er russerne der er bag alt det her, de skal have tid til at genoverveje situationen og reorganisere kræfterne. Det er kun taktik, ikke noget vi kan tage seriøst, siger en af aktivisterne, og en af hovedkræfterne bag protesterne, til Mr. East og tilføjer:

” Vi forlanger øjeblikkelig vedtagelse af forfatningen fra 2004, udskrivelse af nyvalg, øjeblikkelig løsladelse af alle fanger og et tilsagn om at alle ansvarlige for dødsfald og vold bliver retsforfulgt, siger han.

Andriy Voloshyn er medlem af partiet Svoboda og har demonstreret på Uafhængighedspladsen siden 21. november. Han er enig.

“Jeg håber, det er rigtigt, men vi kan ikke stole på en præsident, som har brudt sit ord så mange gange. Men hvis parlamentet får mere magt, kan det stabilisere situationen, siger Andriy Voloshyn, men tilføjer straks:

“Men vi vil naturligvis have, at Janukovitj og andre ansvarlige bliver draget til ansvar for blodsudgydelserne, siger han.

De er begge enige i, at problemerne hurtigt kan blusse op igen og at selve aftalen er ingen garanti for, at alt  det aftalen indeholder, nødvendigvis bliver til virklighed. Derfor er de parat til at fortsætte demonstrationerne og blive på pladsen.

“Vi vil blive på pladsen indtil vi har en ny regering og indtil vi er sikre på, at det kommende vil gå retfærdigt til, siger Andryi Voloshyn. ota

Share This