“De opfører sig som en bananrepublik”

Mustafa-Krim2

Mustafa Jemilev Foto: Ota Tiefenböck

Ukraine: Krims oprindelige befolkning, krimtatarerne, har sammen med hovedparten af halvøens ukrainske befolkning besluttet at boykotte dagens folkeafstemning på Krim. Krimtatarernes åndelige leder, Mustafa Jemilev og leder af krimtatarernes mejlis Refat Chubarov har opfodret krimtatarerne til at blive hjemme i dag og ikke lade sig provokere af den russiske besættelsesmagt eller de prorussiske kræfter på øen.

Mustafa Jemilev betegner russernes midler og okkupation af Krim, som noget der hører fortiden til og ikke hører til en civiliseret verden.

“Det er ikke til at tro, vi lever i det 21. århundrede og de opfører sig som en eller anden afrikansk banarepublik,” siger Mustafa Jemilev blandt andet om de prorussiske kræfters fremgangsmåde, herunder besættelsen af alle offentlige bygninger af soldater uden tilhørsforhold og deres patruljering i de fleste større byer på Krim.

Dagens folkeafstemning slutter klokken 19 dansk tid, og det forventes, at afstemningen ender med, at Krim frem over skal tilhørere Rusland. Hverken Ukraine eller verdenssamfundet anerkender afstemningens resultat.

Krimtatarerne er Krims oprindelige befolkning, som Stalin i 1944 kollektivt beskyldte for kollaboration med den tyske besættelsesmagt og deporterede til Centralasien. Krimtatarerne fik først mulighed for at vende tilbage til Krim efter Sovjetunionens opløsning i 1991. ota

Share This