De Grønne i Tyskland foreslår „sammensmeltning“ af efternavne ved bryllup

Illustrationsfoto: Holger Motzkau

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Hvis en Herr Schneider gifter sig med en Frau Müller, kan de fremover hedde Schnüller til efternavn. Det foreslår De Grønne, mens FDP er irriteret over forslaget – det skriver Der Spiegel.

I forbindelse med justitsminister Marco Buschmanns (FPD) forslag til en ændring af den tyske navnelov, har De Grønne foreslået, at man kan sammensmelte to efternavne i ligestillingens navn. „En sammensmeltning af efternavne i stedet for et dobbeltnavn med bindestreg betragter jeg som en forfriskende og charmerende fornyelse“, sagde Helge Limburg, som er retspolitisk ordfører for partiet i Forbundsdagen.

Sammensmeltning eller „meshing“ af efternavne er blevet gængs praksis i Storbritannien. Hvis en hr. James gifter sig med en fru Harrison, kan parret hedde „Jamison“ til efternavn. Efter det forbillede kan et tysk ægtepar med navnene Schneider og Müller således ende med at hedde „Schnüller“.

SPD har erklæret sig rede til at drøfte forslaget fra De Grønne, men fra regeringens juniorpartner FDP lyder der kritik. Partiet mener at denne sammensmeltning af navne er et totalt fremmed element i den tyske navnelov, og at der ikke er et reelt ønske i befolkningen om den mulighed.

Som loven er nu, kan kun den ene part i et ægteskab bære et dobbeltnavn, mens den anden må beholde sit oprindelige navn. Revisionen af loven lægger op til, at hvis Herr Schneider og Frau Müller gifter sig, må begge fremover hedde Schneider-Müller til efternavn i lighed med deres eventuelle børn  

Share This