De baltiske ministerpræsidenter mødes mandag

Den litauiske hovedstad Vilnius Foto: Ota Tiefenböck

Den litauiske hovedstad Vilnius Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Estland, Letland, Litauen: De tre baltiske ministerpræsidenter, Letlands afgående ministerpræsident Laimduta Strauma, Estlands Taavi Roivas og Litauens Algirdas Butkevicius, mødes den 14. december i Vilnius, skriver Baltic Times og ISP.

På dagsordenen er samarbejde omkring energi, transport, EU’s østpartnerskabspolitik, strategisk kommunikation landene imellem og EU-emner i øvrigt. Under sikkerhedspolitikken vil NATOs kommende topmøde i Warszawa være et tema. Terror og flygtningekrise er ikke så højt på dagsordenen som på andre møder inden for EU-landekredsen.

Strauma har gjort opmærksom på, at terrortruslen i de baltiske lande og i Polen vurderes som forholdsvis lav. En undersøgelse gennemført af det polske Institut for Offentlige Anliggende (ISP) viser i øvrigt, at frygten for Rusland er særlig høj i Polen (80 procent), men lavere i de baltiske lande og allerlavest i Letland, hvor 55 procent af de adspurgte ikke ser en større trussel fra Rusland.

Det samme afspejles i holdningerne til sanktioner over for Rusland. Når det gælder optagelse af Ukraine i EU og NATO tegner der sig et andet billede. Her er modstanden klart størst i Polen, men i alle landene afviser et flertal at forsyne Ukraine med våben.

 

 

Share This