Danmark har brug for en El Pepe

Jose Mujica Foto: Abajo

Jose Mujica Foto: Abajo

 

 

Af Ota Tiefenböck

Ota -nyt billedeBLOG: Den netop afholdte Danmarksindsamling skaffede næsten hundrede millioner kroner til humanitære organisationer og deres arbejde i den fattige del af verden. Vores statsminister, Kronprins Frederik og mange andre kendte personer deltog i showet og var medvirkende til det flotte resultat, som hovedsageligt kommer de fattige til gode.

Det er naturligvis smukt, at Danmarks kendte navne viser vej og hjælper til at skaffe penge til de mange fattige i verden. Ingen tvivl om det. Jeg må dog indrømme, at jeg alligevel blev lidt ked af det, mens jeg så showet.

Jeg kom til at tænke på den tidligere præsident i Uruguay, José Mujica, også kaldt El Pepe, som mens han var i embedet gav frivilligt afkald på 90 procent af sin præsidentløn. Jeg kom også til at tænke på den slovakiske præsident Andrej Kiska, som hver måned fordeler sin månedsløn blandt trængende og fattige i Slovakiet.

Det sker uden glamour og uden store overfladiske shows, det sker bare. Det sker uden at mange over hovedet bemærker det, og det får mig til at tænke, hvor dejligt det ville være, at vi i Danmark også havde sådan en personlighed.

En politiker, en generalsekretær for en af de mange humanitære organisationer det hele handler om, en direktør for en eller anden virksomhed, eller blot en af de mange højtlønnede personer, vi har i Danmark.

Tænk hvis bare en af dem sagde: Jeg har ikke brug for at tjene 110.000 kr hver måned, (månedsløn for en generalsekretær i en af de humanitær organisationer), jeg vil give afkald på noget af min løn og give den videre til de fattige, til de mennesker som virkelig er trængende.

Tænk, hvis bare en person gjorde det, tænk hvis vi i Danmark havde en El Pepe. Det vil hverken give prime-time i tv eller rullende beløb på skærmen, men det vil til gengæld virke langt mere ægte end hele Danmarksindsamling.

Share This