Centraleuropæisk indblik:Tjekkisk premierminister styrket

Bohuslav Sobotka, her på besøg i det polske senat Foto: Katarzyna Czerwińska

Bohuslav Sobotka, her på besøg i det polske senat Foto: Katarzyna Czerwińska

De tjekkiske socialdemokraters kongres i sidste uge viste en klar opbakning til partiets formand og regeringsleder Bohumil Sobotka 

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Tjekkiets ministerpræsident Bohumil Sobotka kom styrket fra det tjekkiske Socialdemokrati’s (CSSD) kongres i sidste weekend. Det har i hvert fald været den udbredte vurdering i tjekkisk presse i dagene efter. Sobotka blev genvalget med støtte fra såvel de delegerede som fra partiets regionale ”bosser”. Sobotka kan nu i højere grad end før koncentrere sig om regeringssamarbejdet, for der er ro i baglandet.

Regeringen i Tjekkiet, der består af ANO, CSSD og de kristelige har lige nu et solidt flertal i befolkningen ifølge meningsmålingerne, og det skyldes i høj grad, at oppositionen er splittet og svag.

Vaclav Klaus’ gamle parti ODS er helt underdrejet, og TOP7 skal finde en ny leder, nu hvor den aldrende Karel Schwarzenberg trækker sig tilbage.

CSSD’s problem er ifølge mange iagttagere partiets program, der ikke i tilstrækkelig grad appellerer bredt og svarer til den ny globaliserede ”smartphone” tidsalder. Men det problem er CSSD bestemt ikke alene om.

Robert Fico, den slovakiske regeringsleder var i øvrigt gæstetaler på kongressen og kritiserede åbent den vestlige politik over for Rusland, herunder sanktionerne.

De tjekkiske socialdemokrater er heller ikke begejstrede, men Sobotka forsøger bedst muligt at undgå konflikter med Tyskland og med EU-systemet.

Share This