Centraleuropæisk indblik: Zeman i Moskva

Zeman mødtes med Putin også i 2002, dengang som Tjekkiets premierminister. Foto: Kremlin

Zeman mødtes med Putin også i 2002, dengang som Tjekkiets premierminister. Foto: Kremlin

I forbindelse med højtideligheden for 70 året for sejren over nazismen, afholdt Milos Zeman sit kontroversielle besøg i Moskva

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Zeman deltog ikke i sejrsparaden på Den Røde Plads, men holdt i de timer bl.a. et møde med Slovakiets regeringschef Robert Fico, der også var i Moskva og i øvrigt på mange måder deler Zeman’s vurderinger, når det gælder Rusland og Ukraine.

Fico erklærede, at hvis han ikke tog til Moskva, ville han benægte det faktum, at den røde hær gav et afgørende bidrag til afslutningen af anden verdenskrig og nazismens fald.

Zeman gentog ønsket om, at EU’s sanktioner mod Rusland vil være ophævet sidst på året 2015, hvilket dog forudsætte en overholdelse af Minsk II fra alle sider i konflikten samt en militær neddrosling i Østukraine. Putin gentog, at overholdelse af Minsk II og en decentralisering af Ukraine skal være det centrale i en varig ordning.

Zeman og Fico drøftede på deres fælles møde også forskellige bilaterale emner, heriblandt projektet om at forbinde floderne Vah og Morava. Zeman deltog i kransenedlæggelse for faldne russiske soldater.

På et særskilt møde med Zeman roste Putin Zeman’s uafhængige linje. Zeman mødtes i Moskva også med oligarken Vladimir Jakunin, som er på USA’s sanktionsliste. Sidste år deltog Zeman i en konference på øen Rhodos arrangeret af netop Jakunin.

Putin og Zeman drøftede også afvikling af den russiske gæld til Tjekkiet, der på omkring 9 milliarder tjekkiske kroner (ca. 2,5 milliard kroner) og optaget i forbindelse med bygning af elværker i Rusland, deraf er alene de 5 mia. gået til elværket i Salechard.

Kilde: det tjekkiske nyhedsbureau CTK.

Share This