Centraleuropæisk indblik: Ungarns voksende apati

Det ungarske parlament i Budapest  Foto: Ota Tiefenböck

Det ungarske parlament i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Ungarerne er blevet trætte af landets politikere og politiske partier

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Den seneste meningsmåling fra analysevirksomheden IPSOS viser en voksende apati over for politik og politiske partier i Ungarn. Fra april til juni i år er andelen af de vælgere, der ikke kan vælge parti og/eller ikke agter at stemme vokset fra 39 til 44 procent.Blandt de ungarske partier er der dog ikke sket de store forskydninger, men som følge af det voksende antal ”ved ikke”, er tilslutningen til de politiske partier generelt faldende målt i forhold til april måned.

For landets regerende parti Fidesz drejer det sig om én procent. Blandt de 56 procent, der ved hvad de vil stemme er fordelingen for juni måned følgende: Fidesz får 38 procent, hvilket er lavere end ved valget i 2014, hvor tallet var over 40 procent.

Jobbik står til 28 procent, klart højere end ved sidste valg, Socialistpartiet får også 28 procent, som er en mindre fremgang, Demokratisk Koalition står til ni procent, mens miljøpartiet LMP får fem procent. eller lige omkring spærregrænsen. ”Együt” må nøjes med 1 procent.

Fidesz og Jobbik har således stadig et komfortabelt flertal, skulle det komme til nyvalg snart, men med Jobbik i en langt stærkere position. Det voksende antal flygtninge i Ungarn i de sidste måneder har afgjort bidraget til Jobbik’s optur.

Det er en udfordring for Viktor Orbán og Fidesz, der af samme grund, som tidligere beskrevet i artikler i ”Mr.East”, har valgt at satse på en mere offensiv og ”selvkritisk” strategi.

Kilde: ”Hungary Matters”

Share This