Centraleuropæisk indblik: Tørke i Polen

Høsten i flere polske regioner vil i år være tredjedel lavere end i de foregående år  Foto: Albert Jankowski

Høsten i flere polske regioner vil i år være tredjedel lavere end i de foregående år Foto: Albert Jankowski

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Høje sommertemperaturer har skabt alvorlige problemer for elforsyningen i Polen. Særlig truet er leverancerne af strøm og vand.Myndighederne har fundet det nødvendigt at begrænse leverancerne af el til omkring 1600 af de største institutioner og virksomheder, dog med undtagelse af følsomme områder som for eksempel hospitaler og private hjem.

Flodlejet er faldet markant, eksempelvis i floderne Oder og Wisla. Wisla har i Warszawa haft en vandstand på blot 60 cm mod normalt 230. Vandet er ganske enkelt ikke koldt nok til at køle på elværkerne.

500.000 hektar jord er berørt af tørken. Uofficielt siges, at høsten i flere regioner i år vil være en tredjedel lavere end i de foregående år.

De dårlige høstudsigter har fået landbrugsorganisationerne til at kræve økonomisk kompensation fra staten. Ministerpræsident Ewa Kopacz afviser ikke kompensation, men først når skaderne er gjort endeligt op.

Landbrugsministeriet har dog åbnet op over for at yde særlig billige kreditter til køb af blandt.andet plantebeskyttelsesmidler, såsæd og gødning, indtil det er klarlagt, i hvilken udstrækning EU vil yde støtte.

Kilder: ”Polityka” og ”Gazeta Wyborcza”

Share This