Centraleuropæisk indblik: To polakker i indbyrdes kamp

EU´s præsident Donald Tusk og Polens nye præsident Andrzej Duda er langtfra bedste venner  Foto: Wikimedia Commons

EU´s præsident Donald Tusk og Polens nye præsident Andrzej Duda er langtfra bedste venner Foto: Wikimedia Commons

Forholdet mellem Polens nyvalgte præsident Andrzej Duda og EU-præsidenten Donald Tusk er kompliceret og kan give konflikter

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Et af de helt store temaer i den polske politiske debat er forholdet mellem den nyvalgte præsident Andrzej Duda og den tidligere polske ministerpræsident og formand for Borgerplatformen, nu EU-præsident Donald Tusk.Valget af Duda fik ikke pæne ord med på vejen af Tusk. Duda’s partikollega Ryszard Legutko, medlem af Europaparlamentet, har ligefrem indgivet en klage til den europæiske ombudsmand, Emly O’Reilly.

Andrzej Duda overtog præsidentposten den 6. august   Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Andrzej Duda overtog præsidentposten den 6. august Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Han mener, at Tusk har krænket princippet om uvildighed gennem sin støtte til Bronislaw Komorowski under præsidentvalgkampen. Det endnu ubesvarede spørgsmål er, om Duda og Ret og Retfærdighedspartiet (PiS) overhovedet vil støtte Donald Tusk, når dennes embedsperiode skal forlænges efter to og et halvt år på posten, det vil sige om mindre end to år.

Det er hidtil uhørt, at en polsk regering skulle afsætte en polak fra en høj international post og give posten til en person med anden nationalitet. Skulle det ske, vil Andrzej Duda med ret stor sikkerhed få Donald Tusk som modkandidat ved det næste præsidentvalg i Polen.

Det er ikke nogen hemmelighed, at der ikke har været megen kontakt mellem Duda og Tusk siden præsidentvalget, om nogen overhovedet. Tusk sendte, modsat andre statsledere, ikke et lykønskningsbrev/telegram til den nyvalgte præsident, kun en tweet og det kun efter i høje toner at have rost Duda’s slagne forgænger, Bronislaw Komorowski. Tusk var heller ikke inviteret til indsættelseshøjtideligheden for Andrzej Duda.

Skulle Ret og Retfædighedspartiet komme til magten efter parlamentsvalget i oktober vil der uden tvivl udbryde konflikter mellem Tusk og Duda og den ny polske regering i en række sager. Her peger politisk analytiker Ryan Heath (www.politico.eu) på eksempelvis klimapolitikken, hvor Tusk er tvunget til at føre en mere klimavenlig politik end regeringen i Warszawa, spørgsmålet om polsk medlemskab af euroen, hvor Tusk er ret positiv, Duda og PiS mere negativ, samt forhandlingerne om en britisk særordning med EU.

Share This