Centraleuropæisk indblik: Tjekkiske kristendemokrater i god vind

KDU-CSL`s formand Pavel Belobradek  Foto: European People's Party

KDU-CSL`s formand Pavel Belobradek Foto: European People’s Party

Det tjekkiske Kristeligdemokratisk union-Det Tjekkoslovakiske folkeparti (KDU-CSL) er med i den regerende koalition i Tjekkiet og håber på yderligere fremgang til næste år

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: På det kristelige KDU-CSL’s nationale kongres i weekenden blev den siddende partiformand Pavel Belobradek som ventet genvalgt. Belobradek er 38 år og viceministerpæsident med ansvar for videnskab og forskning. 

Genvalget skal ses i lyset af partiets gode valgresultater inden for de sidste år. Under Belobradeks lederskab sikrede partiet sig således genvalg til parlamentet, efter at havde været uden for parlamentet i tre år forud.

At partiet holder fast i vælgerne, skyldes ifølge partiformanden, at partiet holder fast i sine grundlæggende (kristne) værdier.

At KDU-CSL er det mindste parti i regeringen skader øjensynligt ikke. 80 procent af valgløfterne er blevet indfriet, siges det. At de tidligere så store borgerlige partier, ODS og TOP9 er i tilbagegang, gavner også KDU-CSL.

Partiet håber på fremgang igen næste år, hvor der skal holdes valg til landets i alt 14 regioner, hvor socialdemokrater og kommunister sidder på taburetterne en del steder. De ”røde flertal” skal gerne brydes. Valget til posten som næstformand gav også genvalg, til Marian Jurecka.

Kilde: CTK

Share This