Centraleuropæisk indblik: Tjekkisk toppolitiker siger farvel

Karel Schwarzenberg  Foto: European People's Party

Karel Schwarzenberg Foto: European People’s Party

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

 Søren Riishøj_2Tjekkiet: Inden for det tjekkiske oppositionsparti TOP09 har der over en længere periode været en magtkamp mellem lederen Karel Schwarzenberg og næstformanden Miroslav Kalousek.

Denne magtkamp er slut nu. Den aldrende Schwarzenberg forlader formandsposten, og Kalousek er den naturlige efterfølger på posten.

Kalousek er økonom og en dygtig politisk taktiker, men betragtes som upålidelig, når det gælder overholdelse af indgåede aftaler.

Med Schwarzenbergs afgang forsvinder en af de få politikere, der har gjort karriere i Václav Havels præsidentperioder, og dermed en politiker der har forsøgt at føre politik i ”Havels ånd”.

I en periode bestred han posten som Tjekkiets udenrigsminister og førte i den forbindelse en pro-atlantisk politik. Miroslav Kalousek er af en anden type, i hvert fald er han mindre karismatisk end Schwarzenberg og samme gælder hans holdninger.

Godt nok taler han om verdensfred, menneskerettigheder og demokrati, men i den praktiske politik er han ifølge flere analytikere, nærmere en ”hård polititiker” som ODS-lederen Petr Fiala og ANO’s leder Andrej Babis.

Ganske som det andet borgerlige parti ODS har TOP09 haft svært med at få vælgeropbakningen bragt op over de 10 procent, men ODS har på det sidste skaffet sig større opbakning takket være en hård linje i flygtningespørgsmålet.

Share This