Centraleuropæisk indblik: Tjekkisk ”Daggry” får ny leder

Tomio Okamura, tidligere leder af Daggry vil forsøge sig med et nyt parti  Foto: David Sedlecky

Tomio Okamura, tidligere leder af Daggry vil forsøge sig med et nyt parti Foto: David Sedlecky

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Krigsveteranen Miroslav Lidinský blev den 8. august valgt til ny leder for det mindste parti i det tjekkiske parlament, ”Daggry-National Koalition”, et erklæret nationalistisk og xennofobisk, især stærkt antimuslimsk parti.

Han afløste Tomio Okamura der har forladt partiet og forsøger sig med et nyt. Hele ledelsen for partiet er udskiftet, også partiets logo. Lidinský var i sin tid med i en tjekkisk militær enhed under krigen i Afghanistan.

Det fleste kommentatorer er enige om, at Lidinský ikke er det store politiske talent, men den spændte internationale situation og flygtningestrømmen fra Nordafrika og Mellemøsten til også Tjekkiet, kan måske alligevel give partiet endnu en chance ved næste parlamentsvalg, der er berammet til 2017.

”Daggry” er blot ét blandt adskillige små partier på den yderste højrefløj. Den yderste højrefløj er stærkt fragmenteret og den politiske indflydelse derfor beskeden.

Blandt dem finder vi for eksempel Adam B. Bartos national-demokrater, Arbejderpartiet for Socialretfærdighed samt Blokken mod Islam. ”Daggry” søger et nærmere samarbejde med sidstnævnte.

 

Kilde: CTK

Share This