Centraleuropæisk indblik: Smer i front

Slovakiets premierminister Robert Fico  Foto: MGlen

Slovakiets premierminister Robert Fico Foto: MGlen

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Slovakiet: At dømme efter den sidst offentliggjorte meningsmåling fra MEDIAN SK er Robert Fico’s parti Smer (”Retning”) med en vælgertilslutning på 38.4 procent stadig det klart største parti i Slovakiet.Blandt oppositionspartierne er der en pæn spredning. Siet-Vi binder Slovakiet sammen får 10.2 procent, Det Kristelige Parti (KDH) 9 pct., Slovakiets Nationale Parti 8 procent, partiet Almindelige mennesker og uafhængige personer (OlaNO) 7.8 og det ungarske mindretalsparti Most Hid 6.6 procent.

Blandt de partier der ikke klarer spærregrænsen på 5 procent finder vi Det Liberale Parti (SaS), det andet ungarske mindretalsparti SMK og det tidligere så almægtige social-liberale regeringsparti SDKU, der står til kun 3.7 procent.

546 procent af de adspurgte siger, at de vil stemme, hvis der er valg nu. I øjeblikket har Smer flertal alene i parlamentet. Efter næste valg (til næste forår) skal Robert Fico sikkert finde sig en regeringspartner, hvis han skal beholde statsministerposten. Sidste år tabte han dog overraskende præsidentvalget.

En fremtidig samarbejdspartner kan blive det kristelige KDH. Tidligere har Smer dannet regering med det nationalistiske SNS, men det ønsker Fico næppe næste gang. Samarbejdet med SNS betød alvorlig konflikt med andre socialdemokratiske partier i EU. En overgang var Smer ligefrem ekskluderet fra ”det gode selskab”, men blev senere taget med om bord igen.

Share This