Centraleuropæisk indblik: Sejrsparaden i Moskva

En militærparade i Moskva for 10 år siden  Foto: ITAR-TASS

En militærparade i Moskva for 10 år siden Foto: ITAR-TASS

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet/Slovakiet: Ingen statsoverhoved eller regeringschef fra vestlige lande vil være at finde på tribunen, når Rusland snart fejrer 70 året for sejren over fascismen på den Røde Plads.

Tjekkiets præsident Milos Zeman havde meldt sin ankomst, men udebliver. Han tager til Moskva og markerer årsdagen, men overværer ikke militærparaden.

Slovakiets ministerpræsident Robert Fico ser ud til at gøre det samme, meddelte en slovakisk avis torsdag. Udmeldingen er dog ikke bekræftet officielt.

Den slovakiske præsident Andrzej Kiska, har for længst meddelt, at han bliver hjemme og her deltager i forskellige mindehøjtideligheder.

Slovakiet og Tjekkiet vil være repræsenteret ved selve paraden gennem topembedsmænd. Slovakiet er ganske som Tjekkiet delt i spørgsmålet om deltagelse eller ej i sejrsparaden.

Slovakiets udenrigsminister Miroslav Lajcak har i anledning af 70-året sagt, at Slovakiet på den ene side tager afstand fra den russiske annektering af Krim, på den anden side anerkender Sovjetunionens indsats i kampen mod fascismen og nazismen og i befrielsen af Slovakiet.

Share This