Centraleuropæisk indblik: Roma ghettoer spreder sig i Tjekkiet

En af Centraleuropas største ghettoer Lunik i den slovakiske by Kosice  Foto: Ota Tiefenböck

En af Centraleuropas største ghettoer Lunik i den østslovakiske by Kosice Foto: Ota Tiefenböck

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Over de sidste år er antallet af roma-ghettoer i Tjekkiet blevet fordoblet. 115.000 lever i dem i dag, og antallet forventes at stige yderligere. Det fremgår af en dokumentation fra det tjekkiske arbejdsministerium.

Ghethoerne findes i mere end 600 landsbyer og byer, i 2006 var der omkring 300. Problemerne med roma-integrationen er flg. Journalisten Lubosz Palata fra ”MF Dnes” stærkt medvirkende til, at den tjekkiske regering er stærkt imod modtagelsen af 2.000 bådflygtninge fra Afrika og Mellemøsten, sådan som Kommissionen har lagt op til.

De fleste romaer i ghettoerne kom til Tjekkiet i forbindelse med delingen af Tjekkoslovakiet i 1993. De har siden levet under eller omkring eksistensminimum, er aldrig blevet integreret, børnene går stadig i specialskoler, og mange har i de nu mere end 20 år ikke haft arbejde.

De fleste bor i de områder, hvor sudetertyskerne i sin tid boede. Da de blev fordrevet efter Anden Verdenskrig blev mange romaer fra Østslovakiet anbragt her.

Alt tyder på, at en ny generation af elendigt integrerede romaer forværrer problemerne. Arbejdsløsheden i ghettoerne er mindst 83 pct., boliger er overfyldte, ofte med fire personer i ét værelse. Roma-problemerne og skiftende regeringers politik har ofte mødt kritik fra EU-side.

Share This