Centraleuropæisk indblik: Rejse til Moskva skaber debat

Den tjekkiske præsident Milos Zeman Foto: Daniel Sedlecky

Den tjekkiske præsident Milos Zeman Foto: Daniel Sedlecky

Den tjekkiske præsident Milos Zemans rejse til Moskva skaber debat i Tjekkiet. Blandt landets politikere, erhvervsfolk og befolkning

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: De tjekkiske medier kommenterer stadig livligt præsident Zemans’s plan om at rejse til Moskva og fejre festlighederne i anledning af 70 året for sejren over Nazityskland.

Nu er det den amerikanske ambassadør i Prag, Andrew Schapiro, der er kommet i fokus med sin åbne kritik af Zeman’s rejse, utvivlsomt efter accept i Washington, hvor udenrigsministeriet også har kritiseret Zemans rejse.

Zeman skulle som reaktion have nægtet at mødes med Schapiro overhovedet! Dette er siden blevet modereret til aflysning af visse møder med Schapiro. Nogle debattører kritiserer Zeman og finder den unødvendig og dårlig time’t her lige før Hynek Kmonicek, chefen for præsidentens udenrigsdepartement, efter alt at dømme skal rejse til Washington og være ny ambassadør.

Det er i øvrigt ikke første gang den amerikanske ambassadør i Prag skaber opsigt. Václav Klaus havde også en konflikt, da han i sin tid kritiserede den amerikanske militæraktion i Irak.

Ungarn har også lige været igennem med en alvorlig konflikt med den amerikanske ambassade i Budapest pga. Orbán’s politik over for Rusland og sanktionerne.

I venstrefløjsdagbladet Pravo er der klart mere støtte til Zeman. Debattøren Jan Keller rejser her spørgsmålet: hvad ville Schapiro egentlig sige, hvis Zeman drog til de baltiske lande og deltog i de forskellige fascistiske parader her, eksempelvis overværede de berygtede SS parader i Letland?

Den amerikanske ambassadør burde, siger Keller, slet og ret holde sin mund. Det er ikke udenlandske ambassadørers opgave at rådgive og irettesætte andre statsoverhoveder. At dømme en on-line meningsmåling i det tjekkiske CTK er befolkningen også delt, endda i to lige store halvdele. Indtil videre kritiserer 51 procent Zeman’s rejse til Moskva, 49 procent støtter ham.

Share This