Centraleuropæisk indblik: Polsk-ungarsk splid bryder ud

Den polske premierminister Ewa Kopacz  Foto: Platforma Obywatelska RP

Den polske premierminister Ewa Kopacz Foto: Platforma Obywatelska RP

Den ungarske premierminister Viktor Orbáns besøg i Polen var præget af de to landes uenighed omkring de europæiske sanktioner mod Rusland

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen/Ungarn: Den ungarske premierminister Viktor Orbán’s nylige besøg i Warszawa har efterladt en rigtig dårlig stemning mellem de to centraleuropæiske lande. Under besøget i Warszawa talte Polens ministerpræsident Ewa Kopacz med meget store ord til Orbán.. Ja, hun gav den gode Orbán en regulær ”skideballe”, for at bryde sammenholdet i EU omkring sanktionerne og politikken over for Rusland.

Selv den Orbán-kritiske del af ungarsk presse er forarget. Skribenten Eva Balogh skriver således på sin blog, at polakkerne burde vide at det sprog ikke gør noget som helst indtryk på Orbán. Måske tror Polen, at det kan korrigere og befale andre, men Polen må tro om igen. Polen er godt nok størst, men er ikke og skal ikke være et ”lokomotiv” i Visegrad-samarbejdet. De mere politiske argumenter fra ungarsk side er nu heller ikke helt ude i skoven.

Polakkerne kritiserer, at Ungarn forhandler gas-aftaler med russerne, men glemmer helt, at de selv for et par år siden indgik en 15-år lang gaskontrakt med Gazprom.

Polakkerne glemmer også, at Ungarn slet ikke er alene i kritikken af den førte Rusland-politik, men støttes af tjekkerne og slovakkerne, der godt nok formulerer sig mere forsigtigt, men reelt fører samme politik som Ungarn.

Polens sikkerhedspolitik er, set fra Budapest, drevet frem af fobi, ikke af rationelle argumenter. Heller ikke den fuldstændig underdanighed over for Washington falder i god jord.

 Kilde: det polske ”Gazeta Wybrcza” 21.-22.2.15

Share This