Centraleuropæisk indblik: Polsk økonomi i fremgang

Polens finansminister Mateusz SzczurekKatarzyna Czerwińska

Polens finansminister Mateusz SzczurekKatarzyna Czerwińska

Det er i orden, at folk er utilfredse, men den polske økonomi har det faktisk rigtig godt lige nu. Det fastslår Polens finansminister Mateusz Szczurek i et interview i dagbladet ”Gazeta Wyborcza”.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: De polske lønninger, pensioner og sociale ydelser er steget betragteligt i realværdi over de seneste år, gennemsnitslønnen alene med 50 procent.Godt nok er fordelingen ulige, men ”guini-koefficienten”, et mål for ulighed i indkomster, viser større lighed. Polen er stadig efter det rige ”gamle Europa”, men tempoet i udligning (”catching up” med Vesten) er accelereret over de seneste år, til 2.2 procent om året mod under en procent om året under de forrige regeringer.

Folk er også utilfredse med emigrationen, siger Szczurek, men antallet af polske emigranter er i dag lavere end i 2007, og over perioden 2007-13, under den nuværende regering, er 74.000 vendt tilbage til Polen.

Polske virksomheder er ligefrem begyndt at opkøbe virksomheder i udlandet, og Polen ligger også langt højere end før på rangordninger af lande efter frihed til at etablere virksomheder.

Der er, erkender finansministeren, mange dårlige overenskomster på det polske arbejdsmarked, især for de unge, men regeringen arbejder på sagen og på sigt vil det blive bedre. Lige nu kommer vi ikke uden om problemstillingen, ”enten et job på dårlig skraldespandsoverenskomst eller slet intet job”, mener ministeren.

Skatterne skal ændres, men i dag er det dog sådan, at omkring en tredjedel af polakkerne ikke betaler indkomstskat. Reelt er der tale om en proportional flad skat, for tærsklen for progressiv beskatning er meget høj.

De forskellige momssatser på varer giver administrative problemer. Den er på 23 procent men for for eksempel fødevarer kun fem procent., så for lavtlønnede er den gennemsnitlige moms reelt kun 12 procent.

Om finansministeren og regeringen kan overbevise flertallet af polakker om, at det faktisk går ret godt i Polen er en anden sag. Der er som bekendt valg i Polen til oktober, så tiden er inde til overbudspolitik.

Share This