Centraleuropæisk indblik: ”Politiker-familjer” i Polen

Lech_Walesa  Foto- Slawek

Lech Walesa Foto: Slawek

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: USA har ”Kennedyer’ne”, Danmark ”Hækkerup’erne”. I Polen har ”politiker-familjer” derimod været en sjældenhed. Men det sker, at interessen for politik går i arv, og at børn til kendte familjer kan drage nytte af familjeforbindelsen på valgdagen.Adam Gierek, der er søn af den navnkundige kommunistiske leder med særlige forbindelser til Schlesien, Edward Gierek, har gjort en længere karriere i Europaparlamentet, hvor han stillede op for tredje gang ved det sidste valg.

Lech Walesa’s søn, Jaroslaw Walesa blev i 2009 også valgt ind i Europaparlamentet, og i juni gjorde ministerpræsident Ewa Kopacz ham i øvrigt til chef for tænketanken ”PO”.

Tomasz Lepper, søn af afdøde bondeleder Andrzej Lepper, har forsøgt sig i Borgerplatformen, og 36-årige Tomasz Cimoszewicz, søn af tidligere udenrigsminister Wlodzimierz Cimoszewicz, forsøger ved valget i oktober at blive valgt til Senatet efter flere års ophold i USA.

Politologen Ryszard Legutko siger til ”Do Rzeczy”, at familjeforbindeler normalt er stødet til at starte i politik, men når det gælder videre politisk karriere kan den være en forhindring, da ”arvelige privilegier” ikke altid er velset blandt kolleger og politiske konkurrenter.

Med andre ord, den politiske debut bliver lettere, men det at blive en ”politisk stjerne” er straks meget sværere. Den erfaring gælder for øvrigt ikke blot for Polen.

Share This