Centraleuropæisk indblik: Polens nye partier

Pawel Kukiz Foto: Media Wnet

Pawel Kukiz Foto: Media Wnet

Den politiske scene i Polen har fået tre nye partier, som alle har en chance ved parlamentsvalget i oktober

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Præsidentvalget i Polen har givet ekstra stød til oprettelse af nye partier. Pawel Kukiz der overraskende fik godt 20 procent af stemmerne i første valgrunde af præsidentvalget vil helt sikkert forsøge sig med sit eget parti ved parlamentsvalget til oktober.Men derudover har to nye partier, ”Moderne Polen” (”Nowoczesna PL”) og ”Razem” (”Sammen”) set dagens lys. ”Razem” betragter sig selv som et ægte ”klassisk” socialdemokrati og hævder, at Leszek Miller’s Ventrealliance (SLD) har spillet fallit og svigtet.

Det er rigtigt, at den polske venstrefløj her og nu efter præsidentvalget er i krise og i højeste grad behøver en politisk saltvandsindsprøjtning.

”Razem” vil (gen)oprette velfærdsstaten, hæve skatterne på de rigeste, indføre 35-timers arbejdsuge, forbedre overenskomsterne på arbejdsmarkedet og modarbejde kommercialisering og privatisering i sundhedsvæsnet.

”Moderne Polen”, ledet af Rychard Petru og støttet af tidligere finansminister og nationalbankdirektør Leszek Balcerowicz, vil gå i stik modsatte retning. ”Moderne Polen”” går ind for en proportional flad skat, en ”lineær VAT”, vil reducere bureaukratiet, indføre endnu mere ”elastiske” overenskomster på arbejdsmarkedet og støtte virksomheder og investeringer via skattelettelser.

Pawel Kukiz, rockmusikeren, har allerede stemplet ”Moderne Polen” som et ”nyt Frihedsunionen”, Balcerowicz’ gamle liberale parti for snart 20 år siden, der mistede pladserne i parlamentet.

Begge partier har en chance, ”Moderne Polen”, fordi det regerende Borgerplatformen er drejet mod centrum, har opgivet liberale mærkesager og står til tilbagegang.

Share This