Centraleuropæisk indblik: Polens lokalvalg og udsigt til flere valg

Illustrationsfoto: Silar

Illustrationsfoto: Silar

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: I november afholdte Polen lokal- og regionalvalg, som endte med at blive stærkt skandaleombrust på grund af IT-nedbrud på valgaftenen og beskyldninger om valgsvindel fra oppositionslederen Jaroslaw Kaczynski. Hermed er runden med lokalvalg afsluttet i alle fire centraleuropæiske lande. I Ungarn sejrede Fidesz, i Tjekkiet Andrei Babis’ parti ANO. I Polen var resultatet mere ”mudret”. De to store partier, Borgerplatformen (PO) og Ret og Retfærdighedspartiet (PiS), fik begge godt 26 pct. af stemmerne, men den store vinder var Bondepartiet (PSL), der fik langt flere stemmer and ventet og derfor også blev afgørende for, hvem der besætter borgmesterposter og andre vigtige poster rundt omkring.

Forholdet mellem Bondepartiet og Jaroslaw Kaczynski’s Ret og Retfærdighedspartiet er generelt dårligt, for de to partier slås om de samme vælgere. Derfor fik Borgerplatformen, trods tilbagegang, mange vigtige poster takket være Bondepartiet. Før valget var Ret og Retfærdighedspartiet udset til at blive en del større end Borgerplatformen, og meningsmålinger på selve valgdagen viste også overvægt til Kaczynski’s parti, så valget var reelt en skuffelse for partiet. Ikke mindst derfor beskyldninger om valgfusk. Jaroslaw Kaczinski og hans parti skal formentlig heller ikke regne med succes ved præsidentvalget næste år, hvor den siddende præsident Bronislaw Komorowski ser ud til at vinde allerede i første valgrunde over, Andrej Duda, der formodentlig opstilles af Ret og Retfærdighedspartiet.

Vigtigt er naturligvis, om lokalvalgene er en strømpil for næste års parlamentsvalg. Det er usikkert. Borgerplatformen håber på et godt resultat takket være ”Tusk-effekten”, udnævnelsen af Donald Tusk til ny præsident for EU, og ”Kopacz-effekten”, valget af Ewa Kopacz som ny ministerpræsident. Indtil nu synes optimismen berettiget, for vælgerne har at dømme efter meningsmålingerne, givet den ny ministerpræsident medvind. Det store spørgsmål er, om Borgerplatformen i samme grad som Ret og Retfærdighedspartiet vil være i stand til at få sine vælgere til at gå til stemmeurnerne. Valgdeltagelsen i Polen er aldrig høj, heller ikke ved parlamentsvalgene.

Share This