Centraleuropæisk indblik: Polen og vedvarende energi

En kulmine ved Katowice  Foto: Chancellery of the President of the Republic of Poland

En kulmine ved Katowice Foto: Chancellery of the President of the Republic of Poland

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Polen, og for den sags skyld de andre lande i Øst – og Centraleuropa, er ikke ligefrem kendt for at være bannerførere, når det gælder satsning på vedvarende energi, men der er måske forandring på vej.I dag beskæftiger produktionen af vedvarende energi i Polen omkring 36.000, og 30 uddannelsessteder har i dag uddannelser med relation til vedvarende energi, og om det tal vil vokse bestemmes naturligvis i høj grad på politisk niveau.

Skal der fortsat satses på kul, eller skal Polen i fremtiden satse på andre energikilder og i højere grad leve op til EU’s mål?

Institut for Vedvarende Energi i Polen forudser, at lever Polen op til EU’s krav vil branchen i 2030 kunne beskæftige omkring 106.000, mere end det tredobbelte i forhold til i dag.

Flest, 36.000, vil i så fald blive beskæftiget inden for biomasse, 30.000 inden for solenergi, 18.700 inden for jordvarme mv., og 15.000 inden for vindenergi.

Potentialet er altså stort, men det bliver formentlig svært at bryde ”kul-lobbyen”, selv om under 100.000 er beskæftiget i den branche i dag.

Den sandsynlige kommende ministerpræsident, Beata Szydlo fra Ret og Retfædighedspartiet har lagt op til endnu mere statsstøtte.

Share This