Centraleuropæisk indblik: Polen mindre korrupt, Ungarn mere

Illustrationsfoto: Kiwiev

Illustrationsfoto: Kiwiev

 

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen/Ungarn: Den polske økonomi har over årene klaret sig godt sammenlignet med andre lande i det ”ny Europa” og også på skalaer over udbredelse af korruption, registreret gennem ”Transparancy index” er det gået i den rigtige retning. Ud af 175 lande er Polen nu placeret på 35. pladsen mod 38. pladsen og 41. pladsen ved de sidste målinger. Endnu værre stod det til for ti år siden, hvor Polen lå på 67. pladsen, men dengang var Polen ramt af flere alvorlige korruptionsaffærer (fo eksempel Rywin og Orlén skandalerne).

Fremgangen kommer det regerende Borgerplatformen godt tilpas her op til præsidentvalget og senere parlamentsvalget i det kommende år. Det ledende oppositionsparti, Jaroslaw Kaczynski’s Ret og Retfærdighedspartiet har flere gange anklaget regeringen for korruption, ja partiet har ligefrem beskyldt regeringen for forfalskninger ved lokalvalgene for nylig.

Polen sammenligner sig ofte med Ungarn, men for Ungarns vedkommende er det gået stærkt ned ad bakke i de sidste målinger. Viktor Orbán’s Ungarn er faldet ned på 47. pladsen, og netop korruption er et ”hot” emne lige nu i Ungarn.

Eksempelvis er seks højtstående embedsfolk nægtet indrejse til USA netop på grund af mistanke om korruption. Bagved beslutningen ligger utvivlsomt optrapningen af uenighederne mellem Washington og Budapest på grund af Ungarns ”enegang” i forhold til Rusland, for eksempel i spørgsmålet om sanktioner mod Rusland.

Share This