Centraleuropæisk indblik: Lavere arbejdsløshed i Polen

Arbejde

Nye tal fra det statistiske kontor i Polen viser faldende arbejdsløshed.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: De polske arbejdsløshedskontorer registrerer 58.000 færre arbejdsløse sammenlignet med for et år tilbage.

Marts måned er traditionelt en måned med faldende arbejdsløshed, her får arbejdet inden for for eksempel byggeri og landbrug et opsving, og det betyder større efterspørgsel efter arbejdskraft.

Det forventes, at arbejdsløsheden falder yderligere over sommermånederne, antagelig ned under 10 procent. For et år siden var den 13.9 procent.

Den økonomiske vækst bliver antagelig højere end den forudsete 3.5 procent, og det vil afspejle sig i arbejdsløshedstallene.

Arbejdsløsheden beregnes på flere måder. EU’s Eurostat tager kun egentlig arbejdssøgende med i statistikkerne. Tallet i Polen dækker over antal arbejdsløse sat i forhold til alle i den arbejdsdygtige alder.

Faldet i arbejdsløsheden har betydet mangel på arbejdskraft på mange polske arbejdspladser.

Det har for eksempel den koreansk ejede Samsung-virksomhed ”Amiki” fået at mærke. Her har man været tvunget til at ansætte adskillige fra Ukraine. Ikke fordi de får mindre i løn, men fordi polske arbejdere kan simpelt hen ikke skaffes.

Kilde: ”Gazeta Wyborcza” og ”Polityka”.

Share This