Centraleuropæisk indblik: Lav arbejdsløshed i Polen

Kraftværket i Krakow  Foto: Dawid Skalec

Kraftværket i Krakow Foto: Dawid Skalec

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Det officielle tal for arbejdsløshed i Polen er nu sat til 9.9 procent, hvilket er det laveste i syv år. Det oplyser arbejdsministerminister Kosiniak-Kamysz.For blot to år siden var arbejdsløshedstallet langt højere, på 13 procent. Det lave tal har skabt flaskehalse på arbejdsmarkedet og generelt forskudt styrkeforholdet mellem arbejdsgivere og arbejdstagere over mod arbejdstagersiden.

Tilgangen til arbejdsmarkedet har været dalende, og det er en del af forklaringen på det lave tal. I september blev der registreret 120.000 arbejdstilbud, som dog ikke alle er lige lette at opfylde, for mange af tilbuddene er dårligt lønnede.

Polen er kendt for at have mange ansat på dårlige ”skraldespandsoverenskomster”, det vil sige aftaler uden for eksempel opsigelsesvarsel og pensionsindbetalinger, men styrkelsen af arbejdstagersiden betyder, at antallet af disse stillinger daler.

Også den fortsatte udvandring har betydning. I alt arbejder 2.3 millioner polakker uden for landets grænser, omkring 120.000 flere end i 2013.

De fleste er rejst ud, ikke på grund af arbejdsløshed, men for at sikre sig en bedre løn og mere ordnede overenskomstvilkår. Polen er ikke det eneste Visegrad-land med dalende arbejdsløshedstal.

I Tjekkiet er det sat til blot 6 procent, altså under det polske niveau.

Kilde: ”Gazeta Wyborcza”

Share This