Centraleuropæisk indblik: Komorowskis valgkamp i gang

Bronislaw Komorowski  Foto: Platforma Obywatelska RP

Bronislaw Komorowski Foto: Platforma Obywatelska RP

Den polske valgkamp til præsidentposten er i fuld gang.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Sidste weekend begyndte den siddende præsident Bronislaw Komorowski sin præsidentvalgkamp. Det skete på et særligt konvent i Expo-hallen i Warszawa. I de næste uger vil Komorowski så køre rundt omkring i landet i sin valgbus (”Bronkobus”).På konventet hørtes flere gange råbene ”Bronko, Bronko, første runde!” – for målet er at vinde den 10. maj i valgets første runde, hvilket dog kræver over 50 procent af de afgivne stemmer. En del meningsmålinger tydede på, at det godt vil kunne ske, men nu hvor kandidaterne fra andre partier har meldt sig, er det knap så sikkert.

Hovedmodstanderen er Ret og Retfærdighedspartiets Andrzej Duda, der ligefrem har, som han siger, indgået en ”pagt med polakkerne”. Den pagt er mest opkog af gamle velkendte højre-nationale slogans fra Ret og Retfærdighedspartiets side.

Komorowski søger at fremstå som ”mådeholdets” kandidat, taler imod ”polakkernes krige imod hinanden”, fremstår fast i politikken over for Rusland og kan få stemmer på krigen og krisen i Ukraine. Derudover er han generelt positiv over for den europæiske integration.

Share This