Centraleuropæisk indblik: Kiska og Zeman mødes

Den slovakiske præsident Andrej Kiska Foto: Wikimedia

Den slovakiske præsident Andrej Kiska Foto: Wikimedia

Slovakiets præsident Andrej Kiska og Tjekkiets Milos Zeman er et umage par, men ikke desto mindre mødtes de for få dage siden.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet/Slovakiet: Vigtige emner var på dagsordenen, valget i Tyrkiet, forholdet til Rusland, Ukraine og euroen. Det er velkendt, at Zeman har fulgt en langt mere pro-russisk kurs end Kiska.

Omvendt når vi taler om de to landes ministerpræsidenter. Tjekkiets Bohumil Sobotka er ret Rusland-kritisk, mens den slovakiske premierminister Robert Fico er Rusland-venlig.

Milos Zeman  Foto: Miloslav Hamrik

Milos Zeman Foto: Miloslav Hamrik

Slovakiet har været med i euroen i flere år, og iflg. Kiska var det i sin tid en god beslutning. I Tjekkiet hersker der derimod uenighed blandt politikerne og økonomerne.

Sobotka har talt for hurtig tilslutning til euroen, finansminister Andrei Babis derimod er skeptisk, og kommunisterne og de borgerlige, især ODS, direkte imod.

Også befolkningen er delt. I en afstemning på det tjekkiske nyhedsbureau CTK har over 4.000 stemt, 44 procent er for, mens 53 er imod, resten ”ved ikke”. Intet tyder på, at Tjekkiet beslutter sig for euromedlemskab foreløbigt.

Share This