Centraleuropæisk indblik: Kaczynski eller Kaczynski i nederdel?

Jaroslaw Kaczinsky Foto: Dreamstime

Jaroslaw Kaczinsky Foto: Dreamstime

Ret og Retfærdighedspartiet står ifølge seneste meningsmålinger til at vinde efterårets parlamentsvalg i Polen. Bliver navnet på Polens kommende premierminister så Jaroslaw Kaczynski eller Beata Szydlo?

Af Søren Riishøj, lektor i Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: I de polske medier diskuteres, om Jaroslaw Kaczynski overhovedet bliver ministerpræsident, hvis hans parti, Ret og Refærdighedspartiet, vinder valget til efteråret.

Godt nok er det ledende regeringsparti, Borgerplatformen, upopulært, men Jaroslaw Kaczynski er ikke ligefrem fremtidens mand.

Hans krav om lavere pensionsalder og nærmest ”middelalderlige” synspunkter på etik og moral appellerer i hvert ikke til de unge, der hungrer efter forandring. Og Kaczynski er på vej mod de 70, og det mærkes på hans optræden.

De protesterende vælgere valgte ved præsidentvalget i stort tal rockmusikeren Pawel Kukiz, uanset at hans politiske budskaber er vage og endda ret konservative og xenofobiske. Uanset de manglende politiske budskaber kan Kukiz blive sejrherren ved valget i oktober. Især hvis andre partier ikke forstår de unge.

Beata Szydlo  Foto:Jarosław Roland Kruk

Beata Szydlo Foto:Jarosław Roland Kruk

Ret og Retfærdighedspartiet kan ikke tåle at provokere de mange konservative kirkeligt indstillede kernevælgere, omkring en tredjedel af samtlige vælgere. En udvej kunne være at promovere Beata Szydlo som kommende regeringschef.

Hun var kampagneleder for Andrzej Duda, der vandt præsidentvalget, og det har givet hende et politisk løft. Hun er loyal over Kaczynski, så kampvalg får vi næppe. Onde tunger kalder hende endda ”Kaczynski i nederdel”.

Mange i partiet ønsker hende som regeringsleder. Szydla havde i sine unge dage, i 1980erne, ikke været aktiv i kampen mod kommunismen, men var heller ikke en del af systemet. Hun ”passede sine studier”, som hun selv siger.

Hun har, ganske som den siddende ministerpræsident Ewa Kopacz, været aktiv i lokalpolitik, og udstråler som Kopacz ikke den store karisma. Men Szydlo gør sit arbejde grundigt og er arbejdsom, bekæmper fraktioner, undgår åben kamp med modstanderne, og venter givetvis på, at Kaczynski en dag giver grønt lys.

Om det sker en dag, ved vi ikke. Vinder Ret og Retfærdighedspartiet og bliver Kaczynski ministerpræsident, må Szydlo nok nøjes med stillingen som viceministerpræsident eller chef for ministerpræsidentens kancelli.

Share This