Centraleuropæisk indblik: Højspændt stemning før Polens valg
Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU
Polen: Der er en højspændt stemning i Polen før morgendagens valg. Godt nok har vi meningsmålingerne, men de er forholdsvis usikre. Den kendte polske valgforsker Jacek Raceborski, peger på, at omkring en tredjedel af vælgerne ved ikke præcist, hvilket parti de vil stemme på. Mindst 40 procent tager først stilling i de sidste dage af valgkampen.Valgkampen – og selve valget – er påvirket af, at vælgerne er blevet godt trætte efter et år med uafbrudt valgkamp, først lokal, regionalvalgene, dernæst præsidentvalget i to omgange og nu parlamentsvalget søndag.
Hvor mange der går til stemmeurnerne søndag er omgærdet med stor spænding. En stemmeprocent over 50 procent er tilfredsstillende i polsk sammenhæng.
Kaczynski’s Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) er bedst til at mobilisere sine vælgere, så en lav stemmeprocent vil ikke være til fordel for den siddende regering ledet af Borgerplatformen og for de mindre partier, der slås for at klare spærregrænsen på henholdsvis fem og otte procent for partikoalitioner.
Raciborski mener ikke, at TV-debatten mellem Kopacz og Szydlo har haft den store virkning, når vælgerne skal bestemme sig på søndag. For debatten havde ingen klar vinder.
Partilederrunden dagen efter, hvor alle partier var med, kan have gavnet de mindre partier, for flere af lederne fra de partier klarede sig godt under debatten.
Raciborski mener, at opdelingen af Polen i to lejre, en ”pro-PiS over for en ”anti-PiS” også ved dette valg er vigtig for mange vælgere. Men ”anti-PiS” (anti-Kaczynski) lejren er denne gang mere pluraliseret med flere partier involveret.
Det vil, uanset hvem der vinder på søndag, gøre regeringsforhandlingerne både svære og langstrakte.