Centraleuropæisk indblik: ”Flygtningekrigen” i Polen

Den polske by Gdansk Foto: Ota Tiefenböck

Den polske by Gdansk Foto: Ota Tiefenböck

 Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Aftalen om fordeling af flygtninge fra Mellemøsten og Afrika har skabt nye konflikter i Polen – mellem præsident Andrzej Duda og regeringen ledet af Ewa Kopacz.Før indenrigsminister Teresa Piotrowska rejste til mødet mellem justits- og indenrigsministrene i EU og sagde ja til fordelingsaftalen, ”inviterede” Duda Piotrowska til et møde, men hun takkede nej.

Invitationen fra Duda var en bevidst taktik at kræve møder med bestemte ministre, men ikke regeringschefen, Ewa Kopacz.

Duda og Ret og Retfærdighedspartiet fastholder, at aftalen om flygtninge er et ”forræderi” og skete efter diktat fra EU og Tyskland. Godt nok brugte Angela Merkel EU-præsident Donald Tusk som ”mellemmand”, men det ændrer intet.

Angela Merkel ringede i øvrigt ifølge slovakisk presse direkte til Slovakiets ministerpræsident Robert Fico, men Fico holdt fast ved sit nej til en ”tvangsfordeling” af flygtning.

I aftalen om kvoter betinger den polske regering sig, at kvoten for flygtninge vil bortfalde, dersom der ubryder åben krig mellem Ukraine og Rusland, og Polen derfor uundgåeligt vil få et stort antal flygtninge fra Ukraine.

Derudover vil flygtningene fra Mellemøsten og Afrika blive ”verificeret” af sikkerhedsmyndigheder, og fordelingsnøglen for flygtninge på landene ikke automatisk overføres til mulige fremtidige kvoter for flygtninge, som måtte blive i EU-plan.

I øvrigt hører Polen til de meget få lande, som i 2014 slet ikke bidrog finansielt til FNs bistand til at sikre fødevareforsyninger til flygtninge i Tyrkiet, Libanon og Jordan. Ewa Kopacz har endnu ikke sagt, om det vil blive ændret.

Under alle omstændigheder er Tyrkiets forhandlingsposition blevet styrket, siges det fra en højtplaceret polsk diplomat. Selv Tusk har lagt vejen forbi Ankara. Det kan styrke Erdogan’s parti ved valget, der snart finder sted i Tyrkiet, måske 1. november.

Kilde: ”Gazeta Wyborcza”      

Share This