Centraleuropæisk indblik: Flygtninge og Centraleuropa

Flygtninge i Ungarn  Foto: Niels Otto Pedersen

Flygtninge i Ungarn Foto: Niels Otto Pedersen

Af Søren Riishøj, lektor i Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet/Ungarn/Polen/Slovakiet: Kaos og konflikt i EU-landene imellem præger stadig flygtningesituationen i Centraleuropa. Ved Bicske jernbanestationen vest for Budapest udøver flygtninge og immigranter fortsat passiv modstand og afviser at blive bragt til modtagelsescentrerne.László Balázs, lederen af den ungarske grænsekontrol, siger, at der indtil nu sammenlagt er kommet godt 162.000 til den serbisk-ungarske grænse. Inden for de sidste 24 timer er over 3.000 personer illegalt passeret grænsen og11 menneskesmuglere er fanget. Der er angiveligt fanget 900 menneskesmuglere i år, for hele sidste år var tallet 593.

Der er fortsatte demonstrationer ved banegården. Flygtningene vil ikke til modtagelsescentrene og blive registreret i Ungarn, men vil videre til Østrig og Tyskland.

Samtidig er der udbrudt nye stridigheder mellem Ungarn og Tyskland. Den ungarske regerings talsmand János Lázár har således bedt tyske diplomater klargøre Tysklands officielle holdning i asylspørgsmålet. Ifølge Budapest kommer der nemlig alt for ”blandede udmeldinger” og kommunikationen er fyldt med fejl

Visegrad-statsministrene afviste på deres møde fredag kategorisk at gå med til tvungne kvoteordninger. Generelt var der på mødet opbakning til den hårde linje fra ungarsk side, hvilket Orbán takkede for. Robert Fico, Slovakiets statsminister, har meget klar sagt, at EU er delt og svækket.

I Tjekkiet har tidligere præsident Václav Klaus startet et initiativ med appel til myndighederne om at standse indvandringen og effektivt kontrollere EU’s Schengen-grænse. Den massive indvandring er til fare for Europas sikkerhed, mener Klaus. Kampagnen fik hurtigt 10.000 underskrifter på internettet.

Share This