Centraleuropæisk indblik: Duda’s sejr velkommen i Ungarn

Polens nye præsident Andrzej Duda   Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Polens nye præsident Andrzej Duda Foto: Archiwum Kancelarii Prezydenta RP

Andrzej Dudas sejr ved præsidentvalget i Polen vil formentlig forbedre Polens forhold til Ungarn, især hvis Dudas parti vinder ved parlamentsvalget til efteråret.

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: Andrzej Duda’s uventede sejr ved præsidentvalget i Polen sidste søndag kan betyde et bedre forhold mellem Polen og Ungarn. Især hvis Ret og Retfærdighedspartiet også genvinder regeringsmagten ved valget i Polen i oktober. Det siger Miklos Mitrvits, udenrigspolitisk ekspert i Ungarn.Godt nok er der uenighed om Rusland-politikken, men forholdet mellem Polen og Ukraine kan blive mere anstrengt, ganske som det er tilfældet i forholdet mellem Ungarn og Ukraine.

Foreløbig har Duda aflyst et planlagt møde med Poroshenko. Den voksende nationalisme i Kijev med dyrkelsen af oprørshæren UPA-OUN, der i Polen ikke uden grund er beskyldt for massakre på op imod 100.000 polakker under Anden verdenskrig, er svær at negligere for især de national-konservativt indstillede polakker.

Og villigheden til at yde mere økonomisk støtte til et styre i Kiev, der stadig ikke er i stand til at gennemføre de nødvendige økonomisk reformer er mildt sagt meget lav i Polen. Heller ikke udsigt til ukrainsk medlemskab af EU hilses velkommen, for det vil uundgåeligt betyde færre EU-penge til Polen.

Som Fidesz i Ungarn er Duda og Ret og Retfærdighedspartiet konservativ-euroskeptisk og vægter nationalistisk symbolpolitik højt, så det nuværende tætte forhold mellem Tyskland og Polen kommer givetvis under pres og blive kriseramt, hvis Jaroslaw Kaczynski’s parti vinder en dobbeltsejr og også overtager regeringsmagten til efteråret.

Share This